Home » D:News » SF-ul devine realitate: „Unda tractoare” inspirată din Star Trek funcţionează în apă! (VIDEO)

SF-ul devine realitate: „Unda tractoare” inspirată din Star Trek funcţionează în apă! (VIDEO)

SF-ul devine realitate: „Unda tractoare” inspirată din Star Trek funcţionează în apă! (VIDEO)
Publicat: 13.08.2014
Oamenii de ştiinţă din Australia au reuşit să creeze o "undă tractoare", inspirată din serialul "Star Trek", care funcţionează în apă, informează bbc.co.uk.

Ei au putut să controleze mişcarea unei mingi de ping-pong aflată într-un bazin cu apă, prin dezvoltarea unui tipar specific de valuri.

Prin modificarea tiparului, cercetătorii au reuşit să mişte mingea prin bazin, în diverse direcţii, la fel ca renumita „undă tractoare” din îndrăgitul serial ştiinţifico-fantastic.

Reuşita lor, prezentată într-un studiu publicat în revista Nature Physics, are potenţialul de a contribui la controlarea petelor de petrol din mări şi oceane şi la capturarea deşeurilor şi a obiectelor flotante.

„Nimeni nu ar fi putut să ghicească rezultatul. Este una dintre acele probleme minunate nerezolvate, dar, cu toate acestea, oricine poate să reproducă experimentul într-o cadă cu apă”, a declarat profesorul Horst Punzmann, coordonatorul studiului, realizat la Australian National University din Canberra.

„Am găsit o metodă de a crea valuri care pot să oblige un obiect flotant să se mişte în direcţia valului”, a adăugat el.

Profesorul Punzmann şi colegii săi au folosit o cameră video ultra-rapidă pentru a înregistra mişcările apei care rezultă dintr-o varietate de forme, coloane de apă, care se deplasează cu viteze diferite.

Savanţii au acoperit, de asemenea, suprafaţa apei cu microparticule plutitoare care le-au permis să identifice direcţia curenţilor de la suprafaţa apei, care sunt diferiţi de modelul valurilor în sine.

Tiparele valurilor au fost filmate şi, apoi, recreate cu ajutorul modelelor computerizate.

Surse: Mediafax, BBC News, ANU

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase