Home » D:News » Fosta casă parohială din Criţ, construită în secolul XIX, refăcută după planurile iniţiale

Fosta casă parohială din Criţ, construită în secolul XIX, refăcută după planurile iniţiale

Fosta casă parohială din Criţ, construită în secolul XIX, refăcută după planurile iniţiale
Publicat: 18.08.2014
Fosta casă parohială din satul braşovean Criţ, construită în secolul al XIX-lea, a fost refăcută după planurile iniţiale şi transformată în obiectiv turistic, fiind inaugurată în cadrul ”Săptămânii Haferland“, eveniment cultural dedicat promovării tradiţiilor săseşti.

Inaugurarea clădirii, care a fost reconstruită după planurile iniţiale de Fundaţia Michael Schmidt şi care se va numi ”Casa Kraus”, după numele preotului care a construit-o în secolul al XIX-lea, Johann Kraus, a avut loc sâmbătă.

La eveniment au participat câteva sute de persoane, atât şaşi din Transilvania, cât şi turişti germani veniţi la ”Săptămâna Haferland“, dar şi politicieni, actori şi foşti sportivi, precum Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi.

”A fost un eveniment extraordinar de frumos în special datorită mesajului său, acela de a reface bunul cultural german şi bunul cultural din România, care este un model de urmat“, a spus Christian Macedonschi, vicepreşedinte al FDGR Braşov.

Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei Michael Schmidt, în anul 2012 fundaţia a cumpărat fosta casă parohială din satul Criţ cu intenţia restaurării acesteia, însă în timpul lucrărilor de refacere clădirea s-a prăbuşit. În urma incidentului, fundaţia a decis reconstruirea casei, în baza planurilor originale.

”Casa Kraus”, care îşi propune să devină un punct de atracţie pentru turişti, cuprinde nouă camere decorate în stil săsesc şi un restaurant cu 60 de locuri.

Cu ocazia inaugurării clădirii a avut loc şi un concert de orgă în biserica fortificată din Criţ ,susţinut de către muzicianul Erich Turk, iar cei prezenţi au putut aprticipa şi la un bal săsesc oferit de formaţia Amazonas Express din Germania.

La ”Săptămâna Haferland“, care se desfăşoară între 15 şi 24 august şi cuprinde evenimente culturale în localităţile Saschiz, Criţ, Rupea, Viscri, Fişer, Meşendorf, Roadeş, sunt aşteptaţi peste 5.000 de saşi din Transilvania şi Germania.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase