Home » D:News » Un adevărat paradis sovietic renaşte la Moscova, după 23 de ani de la destrămarea URSS (GALERIE FOTO)

Un adevărat paradis sovietic renaşte la Moscova, după 23 de ani de la destrămarea URSS (GALERIE FOTO)

Publicat: 29.08.2014
Un adevărat paradis sovietic este pe cale să renască în nord-estul Moscovei, şi anume VDNKh - un parc de expoziţii considerat o vitrină uriaşă a realizărilor comunismului, creat în 1939, dar abandonat aproape de tot şi lăsat de izbelişte după dezintegrarea URSS, în urmă cu 23 de ani, relatează AFP.

Însă, de-acum, vizitatori se plimbă între pavilioane şi fântâni, pe alei refăcute şi asfaltate, vizitează expoziţii pe teme ştiinţifice sau profită de spectacole organizate în spatele Arcului de Triumf colosal instalat la intrarea în parc. În centrul acestui domeniu de 237 de hectare, pavilionul principal găzduieşte o expoziţie care aduce un omagiu istoriei marilor expoziţii populare.

Puţin mai departe se află zona pavilioanelor consacrate republicilor sovietice. În faţa pavilionului Belarusului încă se mai ridică schele, iar din când în când se aud picamere la câţiva paşi de statuia mitică „Muncitorul şi femeia din colhoz”. În partea din spate a domeniului, un pavilion imens găzduieşte o exploziţie de maşini sovietice. O uriaşă rachetă Soiuz domină pavilionul vecin, dedicat cuceririi spaţiului, un motiv de mândrie supremă a fostei Uniuni Sovietice, care s-a destrămat în decembrie 1991.

Soiuz şi Buran

„Aceste renovări erau indispensabile”, afirmă Svetlana, în vârstă de 50 de ani, care se pregăteşte să intre în naveta spaţială Buran, cel mai scump program spaţial din istoria URSS. „Am mai fost aici, dar totul era părăginit. Erau chioşcuri şi magazine şi nu se potriveau deloc cu locul”, continuă ea.

Mijloace importante au fost mobilizate în vederea renovării acestui parc de expoziţii, unul dintre locurile cele mai prezente în cinematografia sovietică. Aflat sub controlul unor acţionari privaţi până în noiembrie 2013, parcul a fost preluat de către Primăria Moscova.

Lucrările demarate în aprilie 2014, în urma unei vizite a primarului Moscovei Serghei Sobianin, au mobilizat aproape 6.000 de persoane. Ulterior, pe 15 mai, parcul a revenit la numele său istoric, şi anume VDNKh sau „Expoziţia realizărilor economiei naţionale”. Este un nume care are cu siguranţă ecou, în contextul în care sancţiunile internaţionale impuse Rusiei – din cauza susţinerii separatiştilor proruşi din Ucraina – plasează autosuficienţa şi patriotismul economic în centrul dezbaterii publice.

Suma de peste trei miliarde de ruble (62 de milioane de euro) a fost deja investită cu scopul de a transforma acest adevărat cimitir al elefanţilor sovietici într-unul dintre cele mai frecventate locuri din capitală. În perioada 1-3 august, trei milioane de moscoviţi l-au vizitat, pentru a vedea renovările efectuate cu ocazia marcării a 75 de ani de la crearea VDNKh. Lucrările urmează să continue până în 2015 şi vor costa, în total, 1,5 miliarde de euro.

Noua faţă a Moscovei

Primăria s-a angajat, începând din 2011, într-un plan de renovare a parcurilor din oraş. Serghei Kapkov, în vârstă de 39 de ani, însărcinat să coordoneze Cultura Moscovei, este „creierul” acestor transformări. El îşi expune în birou decoraţiile oficiale, alături de trofeul „Omului Anului 2011”, primit de la versiunea în limba rusă a revistei pentru bărbaţi GQ.

„Trebuie ca locuitorii capitalei să poată să-şi ia oraşul în stăpânire, să se simtă acasă. De aceea ne concentrăm asupra renovării parcurilor şi bulevardelor şi asupra creării unor zone pietonale”, a declarat el pentru AFP. Potrivit Primăriei Moscova, anul acesta urmează să fie creaţi peste şase kilometri de străzi pietonale.

Susţinut de municipalitate, Parcul Gorki s-a impus în ultimul an ca un loc de recreere de neocolit. De asemenea, Centrul Cultural Krasnîi Oktiabr (Octombrie Roşu), creat în incinta unei foste uzine de ciocolată din cărămidă roşie, în centrul Moscovei, a devenit un adevărat pol artistic, considerat esenţial, al capitalei ruse.

„Aceste noi infrastructuri vor permite de asemenea atragerea turiştilor”, adaugă el, în contextul în care sectorul se află în marasm, înregistrând o scădere de 40% a numărului turiştilor străini în Rusia, în comparaţie cu 2013.

Surse: Mediafax, AFP / Foto: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase