Home » D:News » Adevărat sau fals? 10 lucruri pe care ar trebui să le ştii despre călătoria cu avionul

Adevărat sau fals? 10 lucruri pe care ar trebui să le ştii despre călătoria cu avionul

Adevărat sau fals? 10 lucruri pe care ar trebui să le ştii despre călătoria cu avionul
Publicat: 26.08.2014
După „demolarea” mitului că dispozitivele electronice de tipul telefonaanelor mobile, al tabletelor şi laptop-urilor nu trebuie folosite în timpul zboruluui, deoarece interferă cu funcţionarea echipamentelor de zbor, iată alte 10 convingeri privind zborurile cu avionul – unele adevărate, majoritatea însă tot „mituri”.

1. Conţinutul toaletelor este eliminat în aer, în timpul zborului: FALS

Tot ceea ce este eliminat la toaletă este colectat în rezervoare speciale, care sunt golite doar când după ce avionul aterizează. Rezervoarele se pot deschide doar cu ajutorul unui mâner acţionat din exterior, aşa că piloţilor le-ar fi imposibil să le golească în timpul zborului, conform explicaţiilor date de Federal Aviation Administration (FAA). Oamenii cred adesea că fragmente de materie suspectă „căzute din cer” ar fi excremente umane eliminate din avioane în timpul zborului, dar, în urma investigaţiilor FAA, s-a dovedit că, de cele mai multe ori, e vorba despre excremente de păsări; aceste incidente se înmulţesc în cursul perioadelor de migraţie a păsărilor.

 

2. În avion, poţi să rămâi lipit de toaletă dacă tragi apa în timp ce stai pe ea: FALS; în cea mai mare parte

Mitul are la bază ideea că, în avioane, conţinutul toaletei este aspirat pentru a fi eliminat şi că forţa de sucţiune exercitată  de dispozitivele de aspirare ar putea „lipi” pe cineva de colacul toaletei şi l-ar bloca acolo. Teoretic, ar fi posibil să rămâi lipit – ca de o ventuză – în cazul în care s-ar forma un contact perfect etanş între corpul tău şi colacul vasului de toaletă. Dar aşa ceva e extrem de improbabil să se întâmple. 

 

3. Măştile de oxigen te fac să te simşi ca drogat: FALS

Mitul ar putea fi alimentat de câteva replici ale personajului jucat de Brad Pitt în Fight Club,Tyler Durden, care spune în film că măştile de oxigen din avioane sunt puse tocmai în acest scop: „… te fac să te sinmţi ca drogat. Dintr-odată devii euforic, docil. Îţi accepţi soarta”.

În ciuda acestei teorii a conspiraţiei, măştile de oxigen au cu totul alt rost: permit oamenilor să respire în cazul în care presiunea din cabină ar scădea la altitudini foarte mari, unde aerul este rarefiat, deci cantitatea de oxigen din el este insuficientă; în felul acesta, oamenii pot supravieţui până când piloţii coboară avionul la altitudini mai joase, unde concentraţia de oxigen din aer este suficientă pentru ca oamenii să poată respira normal.

 

4. Apa de băut nu e tocmai cum ar trebui să fie: ADEVĂRAT

În ce măsură e valabil acest lucru pentru toate liniile aeriene, nu ştim, dar un studiu realizat în SUA în 2009, privind calitatea apei de băut de la bordul a 7 avioane, a arătat că în niciunul dintre ele apa nu îndeplinea standardele de consum cerute. Apa conţinea bacterii E. coli, care pot provoca toxiinfecţii alimentare. Totuşi, exact această apă era oferită pasagerilor drept apă de băutp şi era folosită şi la prepararea ceaiului sau a cafelei. Chiar în aceste din urmă cazuri, era posibil ca apa să nu atingă temperaturi suficient de ridicate pentru a omorî bacteriile. 

 

5. Aerul din avion plin de microbi: FALS

Aerul din avioane este puternic filtrat şi conţine mai puţini germeni infecţionşi decât aerul din alte spaţii aglomerate. 

Filtrele de sub pardoseală, utilizate pentru curăţarea aerului din cabină, spune compania Boeing, sunt de calitatea celor folosite în spitale şi captează 94-99,9% dintre microorganismele din aer.

 

6. Măsuţa din faţa scaunului este plină de microbi: ADEVĂRAT

Un studiu din 2007 a arătat că pe 60% dintre măsuţele din avioanele a 3 linii aeriene importante din SUA se găseau urme de MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus), un „supe-rmicrob” rezistent la foarte multe antibiotice. 

 

7. Dacă uşa avionului se deschide în timpul zborului, toţi pasagerii sunt azvârliţi afară: FALS

Mulţi pasageri ar fi azvârliţi din avion, din cauza diferenţei de presiune, dacă uşa s-ar deschide în timpul zborului, dar, tot din cauza diferenţei de presiune dintre aerul din cabină şi cel de afară, este practic imposibil ca uşa să fie deschisă în timpul zborului, când avionul se află la altitudinea de croazieră. Ar fi nevoie de o forţă supraumană pentru a face aşa ceva. „Nu poţi deschide uşile pentru simplu motiv că presiunea din cabină nu te lasă”, spune pilotul Patrick Smith.

 

8. Trăsnetul poate duce la prăbuşirea avioanelor: FALS

Aproximativ o dată pe an se întâmplă ca un avion comercial să fie lovit de trăsnet în timpul zborului, dar din 1967 nu s- mai întâmplat ca un avion să cadă din această cauză. Avioanele moderne sunt construite în aşa fel încât, dacă sunt lovite de descărcări electrice, curentul se scurge pe suprafaţa avionului spre extremităţi.

 

9. Într-un avion, te îmbeţi mai repede decâ la sol: FALS

Deşi acest mit a fost investigat în mod repetat, nu există nicio dovadă ştiinţifică a faptului că într-un avion aflat în zbor te îmbeţi mai rapid. Probabil că mitul are legătură mai curând cu băuturile gratuite servite le bordul unor avioane decât cu presiunea din cabină. 

 

10. Fumatul este interzis în toaleta avionului; totuşi, acolo există scrumiere: ADEVĂRAT

Deşi fumatul la bordul avioanelor este interzis deja de un deceniu, companiile aeriene sunt obligate să ofere scrumiere, pentru ca, în caz că un pasager cedează totuşi tentaţiei (deşi, repetăm, este ilegal) să poată măcar să arunce chiştocul ţigării în condiţii de siguranţă.  

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase