Home » D:News » Ai vrea să ai drept şef un robot? Unii preferă această situaţie, arată un studiu

Ai vrea să ai drept şef un robot? Unii preferă această situaţie, arată un studiu

Ai vrea să ai drept şef un robot? Unii preferă această situaţie, arată un studiu
Publicat: 27.08.2014
Angajaţii preferă să primească ordine de la un robot, decât de la colegii lor, au constatat cercetătorii de la Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) din cadrul MIT. A-i lăsa pe roboţi să controleze îndeplinirea sarcinilor de către oameni, cel puţin în fabrici, nu doar că este mai eficient, dar îi face şi pe oameni mai mulţumiţi, spun ei.

În cadrul studiului, grupuri alcătuite din doi oameni şi un robot au lucrat împreună, fiecare într-un anumit tip de situaţie:

  • manual – toate sarcinile fiind distribuite de un om
  • complet autonom – toate sarcinile fiind alocate de robot
  • semi-autonom: un robot aloca sarcini unui dintre oameni, iar celălalt om îşi planifica singur sarcinile

Situaţia complet autonomă s-a dovedit a fi nu doar cea mai eficientă în ceea ce priveşte îndeplinirea sarcinilor, dar a fost şi metoda preferată de angajaţi. Aceştia au spus că, după impresia lor, „roboţi îi înţelegeau mai bine” şi că „au mărit eficienţa echipei.”

Cercetătorii spun că a da roboţilor control asupra muncii oamenilor nu înseamnă să punem o echipă de cyborgi să conducă activitatea, ci înseamnă că sarcinile sunt distribuite, programate şi coordonate prin intermediul unui algoritm, generat tot de oameni. În loc de a întocmi „de mână” un plan de activitate, pot fi dezvoltate instrumente pentru crearea automată a planurilor. 

Mai mult, asemenea algoritimi ar putea fi aplicaţi în viitor şi colaborărilor inter-umane (de exemplu în planificarea resurselor de forţă de muncă din spitale), în coordonarea dronelor de căutare şi salvare şi chiar în colaborări „unu-la-unu” între om şi robot, când robotul şi-ar putea ajuta partenerul uman să-şi îndeplinească sarcinile, de exemplu în munca de construcţii. 

Sursa: Mail Online

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase