Home » D:News » Cum va fi vremea toamna aceasta? Experţii anunţă prognoza pentru primele două luni ale toamnei

Cum va fi vremea toamna aceasta? Experţii anunţă prognoza pentru primele două luni ale toamnei

Cum va fi vremea toamna aceasta? Experţii anunţă prognoza pentru primele două luni ale toamnei
Publicat: 03.09.2014
Vremea se va menţine agreabilă, inclusiv pe litoral, cel puţin în primele două luni de toamnă, şi nu se estimează un excedent de precipitaţii, acest lucru putând fi posibil abia în a doua jumătate a lunii noiembrie, a declarat, marţi, directorul executiv de la ANM, Florinela Georgescu.

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat marţi, la seminarul „Adaptare la schimbarea climei în zona urbană”, că este mult prea devreme pentru o estimare pentru sezonul rece, dar a făcut unele estimări privind lunile de toamnă.

Ea a explicat că precipitaţiile şi temperaturile estimate în prognoza de sezon se referă la media care urmează a se înregistra în lunile respective.

Putem face câteva speculaţii, în primul rând în privinţa regimului de temperatură, care pare a rămâne peste normă în septembrie şi octombrie, în partea de sud-est a ţării, ceea ce am putea interpreta că, cel puţin în primele două decade, vremea se va menţine agreabilă chiar şi în zona litoralului, unde, fără să mai fie temperaturi de vară nici în aer, nici în apa mării, mai sunt totuşi zile destul de agreabile. Deci vor fi zile de toamnă foarte plăcute„, a declarat Florinela Georgescu.

Directorul exectiv ANM a mai spus că, din punct de vedere al regimului de precipitaţii, în lunile septembrie şi octombrie, nu este aşteptat „un excedent deosebit”, ci pare a se menţine deficitul în partea de sud-est a ţării.

„În luna noiembrie, care este încă destul de departe, deocamdată estimările arată un excedent de precipitaţii în partea de nord şi de centru a teritoriului, unde temperaturile să fie sub normal. Acest semnal, care este destul de îndepărtat, poate fi, tot aşa, la nivel speculativ, interpretat ca semnalul apariţiei primelor manifestări de iarnă. Este foarte posibil să apară, la sfârşitul lunii octombrie, în luna noiembrie, unele manifestări de iarnă fără să aibă forţa chiar din mijlocul iernii. Dar sunt situaţii care au mai fost şi anii trecuţi. Este suficient să ne gândim la anul trecut, când prima ninsoare a apărut pe 15 septembrie, este adevărat că la munte”, a mai spus Georgescu.

Reprezentanta ANM a mai spus că estimările de iarnă vor apărea după jumătatea lunii noiembrie.

„Felul în care evoluează vremea în luna noiembrie este definitoriu pentru ceea ce urmează în iarnă”, a concluzionat Florinela Georgescu.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase