Home » D:News » Epidemia de Ebola ia amploare, însă experţii nu se aşteaptă la soluţii mai devreme de şase luni

Epidemia de Ebola ia amploare, însă experţii nu se aşteaptă la soluţii mai devreme de şase luni

Publicat: 05.09.2014
Extinderea virusului Ebola, care afectează Africa de Vest, ia amploare, însă autorităţile medicale internaţionale nu se aşteaptă să stopeze epidemia mai devreme de şase sau nouă luni, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Epidemia se extinde”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, care, în cel mai recent bilanţ, a anunţat peste 1.900 de morţi dintre 3.500 de cazuri confirmate. OMS înregistra săptămâna trecută 1.552 morţi dintre 3.069 cazuri.

Mai multe luni vor fi necesare pentru a stopa epidemia fără precedent, a adăugat Chan, care a insistat asupra mobilizării la nivel internaţional în vederea eradicării focarelor de Ebola.

„Cu un răspuns internaţional coordonat, mobilizarea fondurilor şi participarea experţilor tehnici, sperăm să oprim orice transmitere a virusului într-un termen cuprins între şase şi nouă luni”, a adăugat ea, într-o conferinţă de presă.

Făcând referire la planul prezentat recent de OMS pentru combaterea epidemiei, Margaret Chan a explicat că „în cele trei ţări în care epidemia de Ebola este cea mai intensă (Guineea, Liberia şi Sierra Leone) Organizaţia internaţională are în vedere să inverseze tendinţa în termen de trei luni”.

În Republica Democrată Congo, unde au fost înregistrate cazuri izolate de Ebola, şi în Senegal, unde un cetăţean revenit din Guineea a contractat virusul, „am dori să oprim trasmiterea în plan local în opt săptămâni”, a adăugat ea.

Noul focar epidemic din Republica Democrată Congo nu are nicio legătură cu epidemia din Africa de Vest, a subliniat directorul OMS.

La rândul său, medicul David Nabarro, coordonator al Naţiunilor Unite privind epidemia de Ebola, a evaluat la „cel puţin 600 de milioane de dolari şi poate chiar mai mult” suma necesară în vederea sprijinului pentru ţările afectate de virusul febrei hemoragice.

„Adevărata provocare”, a explicat el, este să permitem angajaţilor din sănătate din ţările afectate să se întoarcă la muncă. Pentru aceasta, trebuie să le oferim materialele şi echipamentele de care au nevoie, precum şi banii pentru plata salariilor, a adăugat Nabarro.

Autorităţile sunt îngrijorate de extinderea epidemiei de Ebola, cea mai amplă înregistrată de la aparţia bolii, în 1976.

Autorităţile sunt îngrijorate de extinderea epidemiei de Ebola, cea mai amplă înregistrată de la aparţia bolii, în 1976.    (Foto: AFP)Autorităţile sunt îngrijorate de extinderea epidemiei de Ebola, cea mai amplă înregistrată de la aparţia bolii, în 1976.

OMS a prezentat o listă cu opt tratamente şi două vaccinuri de dezvoltat împotriva Ebola

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat o listă pe care figurează opt tratamente experimentale şi două vaccinuri de dezvoltat celor aproximativ 200 de experţi reuniţi joi la Geneva pentru a face un bilanţ al mijloacelor de combatere a Ebola, relatează AFP.

„Niciunul nu a fost probat clinic”, afirmă OMS într-un document de lucru publicat joi.

De asemenea, „în contextul în care în prezent sunt implementate măsuri excepţionale în vederea accelerării ritmului testelor clinice, noile tratamente şi vaccinuri nu vor fi disponibile pentru uz general înainte de sfârşitul lui 2014”, a avertizat organizaţia.

„Până atunci vor fi disponibile doar cantităţi mici, câteva doze de tratament”, anunţă OMS, subliniind că dezvoltarea şi evaluarea clinică a acestor tratamente necesită „până la zece ani în condiţii normale”.

Epidemia actuală de Ebola din Africa de Vest nu are precedent în privinţa amplorii, complexităţii şi consecinţelor asupra sistemelor de sănătate.

Cei 200 de experţi, reuniţi cu uşile închise la iniţiativa OMS într-un hotel din apropiere de aeroportul din Geneva, urmează să analizeze „posibilităţile de producere şi utilizare a acestor tratamente” experimentale.

Reuniunea vizează totodată să „informeze autorităţile de reglementare de la nivel naţional asupra situaţiei produselor susceptibile să fie utilizate şi să favorizeze contactele între ţările afectate şi fabricanţi”.

Potrivit ultimului bilanţ, prezentat miercuri de directoarea generală a OMS Margaret Chan, au murit peste 1.900 de persoane din cele aproximativ 3.500 de cazuri. Săptămâna trecută OMS înregistra 1.552 de morţi din 3.069 de cazuri.

Ţările cele mai afectate sunt Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Nigeria este afectată în mai mică măsură, iar un caz a fost înegistrat în Senegal, al unui bărbat din Guineea care a trecut frontiera.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase