Home » D:News » Iei somnifere? Ai grijă, anumite tipuri cresc riscul de Alzheimer!

Iei somnifere? Ai grijă, anumite tipuri cresc riscul de Alzheimer!

Iei somnifere? Ai grijă, anumite tipuri cresc riscul de Alzheimer!
Publicat: 11.09.2014
Folosirea pe termen lung a anumitor somnifere şi medicamente contra anxietăţii din familia benzodiazepinelor ar putea creşte considerabil riscul de declanşare a maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu franco-canadian publicat miercuri, informează AFP.

Timp de şase ani, cercetătorii au studiat 1.796 de cazuri de Alzheimer monitorizate de un program de asigurări medicale din Canada şi le-au comparat apoi cu datele medicale transmise de peste 7.000 de persoane sănătoase, de aceleaşi vârste şi acelaşi sex.

În studiul apărut miercuri pe site-ul publicaţiei British Medical Journal, savanţii au arătat că administrarea de benzodiazepine într-o perioadă mai mare de trei luni este asociată cu un risc sporit de Alzheimer, care poate ajunge până la 51%.

Asocierea era influenţată mai ales de durata de expunere şi era mai puternică în cazul folosirii de benzodiazepine cu acţiune îndelungată.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Inserm (Franţa) şi Universitatea Montréal (Canada).

Benzodiazepinele, spun autorii, reprezintă „în mod incontestabil instrumente preţioase pentru tratarea anxietăţii şi a insomniilor temporare”.

Ei avertizează însă în legătură cu faptul că aceste tratamente ar trebui să fie de scurtă durată şi „să nu depăşească trei luni”.

Rezultatele studiului confirmă astfel avertismentele lansate de autorităţile sanitare din mai multe ţări contra folosirii benzodiazepinelor, în special în cazul persoanelor în vârstă, din cauza efectelor secundare de ordin cognitiv.

Sursa: Mediafax, Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase