Home » D:News » Studiu: România, printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere

Studiu: România, printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere

Studiu: România, printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere
Publicat: 11.09.2014
România se află printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, 9, în timp ce angajaţii spanioli şi greci au printre cele mai multe zile libere, 14, respectiv, 12, arată studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits.

De asemenea, la nivelul Europei Centrale şi de Est România se află pe ultimul loc.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În 2014, din cele 12 zile doar nouă sunt în timpul săptămânii.

În Europa Centrală şi de Est, guvernul turc acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) şi Slovacia (13). Cehia şi Lituania au câte 12 sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi de Serbia şi România, fiecare cu câte 9.

La nivelul întregului continent, Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere, iar Marea Britanie, Olanda şi Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere.

Austria are 12 zile de sărbătoare libere, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor 11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar sunt variaţii între landuri, astfel încât unii angajaţi pot primi până la 13 zile. De remarcat, Norvegia şi Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului şi Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori.

„Numărul zilelor de vacanţă publice nu este rigid, astfel încât datele se schimbă de la an la an. Unele ţări au adesea zile libere pentru evenimente culturale sau religioase specifice, în timp ce altele lasă decizia finală guvernelor locale. (…) Cunoaşterea practicilor de concediu, public şi privat, este foarte importantă pentru cei care sunt responsabili de mobilitatea angajaţilor. (…) De exemplu, dacă beneficiile pe care angajatul le-ar avea în mod normal în propria ţară nu sunt comparabile cu cele din ţara în care urmează să fie mutat, angajatul ar putea fi reticent în acceptarea locului de muncă propus. Acest lucru poate afecta business-ul companiei”, a declarat Ellyn Karetnick, Lider Global Mobility Practice la Mercer UK.

În America de Nord, Canada acordă cel mai mare număr de sărbători publice (11), deşi acest lucru variază în funcţie de provincie. Statele Unite are 10 sărbători legale, însă angajatorii privaţi nu sunt obligaţi să ofere aceste zile libere.

În America Latină se regăseşte ţara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar şi cea cu cel mai mic: Columbia are 18 zile libere publice, în timp ce în Mexic sunt doar 7. Argentina şi Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12.

În Orientul Mijlociu şi Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sărbători legale, în timp ce Maroc acordă 14 zile libere legale.

„Un număr mai mic de zile de concediu legal acordat angajaţilor se compensează adesea printr-un număr mai mare de sărbători legale şi invers. De exemplu, Filipine are un numar minim legal de cinci zile de concediu, dar are 14 de zile de sărbătoare legală. Ţările vor să atragă investiţii, arătând că au o forţă de muncă productivă şi disponibilă. Portugalia, de exemplu, a luat măsura drastică de suspenda 4 din cele 14 sărbători legale în încercarea de a creşte productivitatea şi de a trimite un mesaj către posibilii investitori”, a adăugat Ellyn Karetnick.

Angajaţii din India şi cei din Columbia beneficiază de cel mai mare număr de sărbători legale din întreaga lume – 18. Australia şi Noua Zeelandă acordă mai puţine zile libere decât media regiunii: 9 şi, respectiv, 11. Thailanda şi Coreea de Sud oferă 16 zile de sărbătoare legale, urmată de Japonia – 15, Indonezia, Malaezia şi Filipine – 14, Pakistan – 13, Hong Kong şi Taiwan, fiecare cu 12. Vietnam are cel mai mic număr de sărbători publice din regiune – 10, sub China şi Singapore, cu 11 fiecare.

Studiul oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii şi facultative, reglementărilor legale şi condiţiilor de angajare în peste 64 de ţări. Studiul ia în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii, dacă nu se specifică altfel.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase