Home » D:News » Părea jumătate raţă, jumătate crocodil, dar putea înghiţi un rechin: ce era acest ciudat animal?

Părea jumătate raţă, jumătate crocodil, dar putea înghiţi un rechin: ce era acest ciudat animal?

Publicat: 12.09.2014
Spinosaurus, unul dintre cei mai mari şi fioroşi reprezentanţi ai dinozaurilor - mai mare decât T. rex -, şi-a dezvăluit recent câteva secrete care îl fac şi mai impresionant: este, dintre toţi dinozaurii cunoscuţi, singurul care era capabil să înoate şi putea înghiţi cu uşurinţă alţi prădători de mari dimensiuni, precum rechini.

Uriaşul Spinosaurus aegyptiacus, lung de 15 metri, care trăia acum 97 de milioane de ani pe teritoriul actual al Africii, avea pe spate  o formaţiune pieloasă, ca un fel de „velă”, dar studii recente au arătat că acest dinozaur avea şi alte caracteristici, necunoscute anterior, care aruncă o nouă lumină asupra acestei specii, dar şi asupra întregului grup. 

Spinosaurus – unul dintre cei mai mari dinozauri carnivori care au trăit vreodată    Foto: AFPSpinosaurus - unul dintre cei mai mari dinozauri carnivori care au trăit vreodată

Aceste dinozaur era deosebit de bine adaptat la viaţa acvatică şi probabil îşi petrecea cea mai mare parte a timpului în apă; avea labe plate, posibil chiar palmate (cu o membrană înotătoare între degete) şi nările plasate pe parte superioară a botului.

Reconstituirea realizată de oamenii de ştiinţă în urma noului studiu arată un animal aşa de bizar, încât îi va obliga pe experţii în dinozauri să regândească multe lucruri pe care le ştiau despre acest grup, spune Nizar Ibrahim, specialist în paleontologia vertebratelor la University of Chicago şi conducător al noului studiu asupra lui Spinosaurus, studiu publicat în revista Science.

Spinosaurus aegyptiacus a fost descris în 1915, de un paleontolog german, pe baza unor fosile bine păstrate, dar care au fost, din nefericire, distruse în bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Însă, în 2008, Ibrahim şi colegii săi au descoperit în Maroc, cu ajutorul unei mari doze de noroc, mai multe oase ce făceau parte dintr-un schelet de Spinosaurus şi au întreprins un nou studiu, cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Au constatat că oasele acestui dinozaur erau ciudate, foarte dense, fără cavitatea medulară care se găseşte de obicei în oasele lungi ale majorităţii vertebratelor. Asemenea oase dense sunt caracteristice animalelor acvatice, cărora le servesc la controlarea imersiei în apă. 

Coroborând datele referitoare la oasele găsite de ei cu cele legate de alte fragmente osose de Spinosaurus din diferite colecţii muzeale, cercetătorii au reconstituit înfăţişarea şi stilul de viaţă ale acestei specii, arătând că era vorba despre un animal semiacvatic, cu dinţi care se întrepătrundeau – ca la crocodililor – nările la mijlocul botului, coada flexibilă, aplatizată lateral, ca o cârmă, şi labe plate, ca nişte vâsle.

Noua reconstituire a înfăţişării lui Spinosaurus aegyptiacus: un prădător bine adaptat la viaţa acvatică.    Imagine: University of Chicago, Fossil LabNoua reconstituire a înfăţişării lui Spinosaurus aegyptiacus: un prădător bine adaptat la viaţa acvatică.

Spinosaurus avea chiar, în interiorul botului, o reţea de canale şi orificii numită foramina, ca la crocodilienii de azi; această structură serveşte la perceperea schimbărilor de presiune a apei, produse de prăzile care înoată. 

Un alt cercetător implicat în studiu, Paul Serreno, spune despre Spinosaurus aegyptiacus că era „o himeră – jumătate raţă, jumătate crocodil. Nu există azi niciun animal care să arate aşa.”

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase