Home » D:News » Misterele planetei Marte vor fi descifrate de sonda spaţială Maven, care va ajunge curând pe orbită

Misterele planetei Marte vor fi descifrate de sonda spaţială Maven, care va ajunge curând pe orbită

Misterele planetei Marte vor fi descifrate de sonda spaţială Maven, care va ajunge curând pe orbită
Publicat: 19.09.2014
Sonda americană Maven, primul vehicul spaţial conceput pentru a descifra misterul dispariţiei unei mari părţi a atmosferei marţiene în trecutul acestei planete, va ajunge luni dimineaţă pe orbita lui Marte, a anunţat miercuri NASA, citată de AFP.

Sonda Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) se va plasa pe orbita marţiană luni, 22 septembrie, la ora 01.50 GMT, la capătul unei călătorii de 10 luni, în care a parcurs 711 milioane de kilometri.

„Până în prezent, totul merge bine în ceea ce priveşte funcţionarea sondei şi a instrumentelor sale”, a declarat David Mitchell, cercetător la Centrul Goddard pentru zboruri spaţiale din cadrul NASA, coordonatorul misiunii Maven.

După ce va ajunge pe orbita provizorie, sonda va intra într-o perioadă de cinci săptămâni de calibrare a instrumentelor sale.

Ea se va plasa apoi pe o orbită eliptică definitivă de patru ore şi jumătate, care îi va permite să efectueze observaţii de la toate latitudinile, în toate straturile din atmosfera înaltă marţiană, la altitudini cuprinse între 150 kilometri şi 6.000 kilometri.

„Misiunea Maven va încerca să răspundă întrebărilor pe care ni le punem în legătură cu dispariţia apei care se găsea pe Marte într-un trecut îndepărtat şi a dioxidului de carbon (CO2)”, a explicat Bruce Jakosky, cercetător la Universitatea Colorado, responsabil ştiinţific al misiunii Maven.

„Acestea sunt întrebări importante pentru a înţelege istoria planetei Marte, clima sa şi posibilitatea existenţei – cel puţin – a unei vieţi microbiene”, a adăugat el.

„Atunci când apa curgea din abundenţă pe Marte – aşa cum o arată numeroase indicii -, planeta trebuia să aibă o atmosferă mai densă, care producea gaze cu efect de seră, care îi permiteau să fie mai caldă”, a subliniat acelaşi cercetător american.

Analizând dinamica actuală a atmosferei marţiene înalte, oamenii de ştiinţă vor putea să înţeleagă mai bine schimbările petrecute de-a lungul timpului.

Maven, o misiune spaţială care a costat 671 de milioane de dolari, este înzestrată cu opt instrumente, dintre care un spectrometru de masă care determină structurile moleculare ale gazelor atmosferice şi senzorul SWEA (Solar Wind Electron Analyser), dezvoltat de Institutul francez de cercetări în astrofizică cu scopul de a analiza vânturile solare.

Sonda spaţială Maven, cu o greutate de 2,45 tone, a fost lansată pe 18 noiembrie 2013 de la baza spaţială Cape Canaveral din statul american Florida.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase