Home » D:News » Suferi de sindromul de epuizare profesională? Iată 3 cauze mai puţin cunoscute

Suferi de sindromul de epuizare profesională? Iată 3 cauze mai puţin cunoscute

Suferi de sindromul de epuizare profesională? Iată 3 cauze mai puţin cunoscute
Publicat: 29.09.2014
Multe treburi de făcut – şi toate urgente -, probleme cu colegii, ore suplimentare neplătite – toate acestea ne fac adesea să simţim că slujba ne copleşeşte şi ne epuizează. Dar există şi factori care nu ţin strict de condiţiile de lucru şi totuşi au un impact foarte mare asupra felului în care ne simţim la slujbă.

Nu numai problemele legate strict de slujbă ne epuizează, arată autorii unui studiu publicat recent în Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

Iată alte 3 cauze care ne pot face să experimentăm la serviciu starea cronică denumită „burnout” – sau sindromul de epuizare profesională.

 

Nu avem parte de suficient sprijin acasă

A avea un partener de viaţă înţelegător şi pe care să te poţi baza e la fel de important ca şi a avea un şef înţelegător, când e vorba de prevenirea sindromului de epuizare profesională, arată un studiu realizat în Canada.  

Decă simţiţi că partenerul nu este interesat de ceea ce vi se întâmplă la serviciu, angajaţi o discuţie în care să-i explicaţi cât de important este să vă asculte atunci când vorbiţi despre problemele de la slujbă, recomandă specialiştii.

 

Nu socializaţi destul

Nu e vorba despre Facebook, ci despre existenţa unei reţele de oameni apropiaţi, cu care să puteţi sta de vorbă despre probleme vieţii de zi cu zi. Persoanele care au, în afara serviciului, o reţea de prieteni care îi sprijină emoţional au mai puţine probleme de sănătate psihică asociate cu sindromul burnout, arată acelaşi studiu canadian. 

Faceţi-vă timp să vă întâlniţi cu prietenii, „la un pahar” sau la o cafea, după orele de serviciu, chiar dacă nu prea aveţi chef după o zi lungă de muncă. 

Dacă majoritatea prietenilor pe care îi aveţi sunt, de fapt, colegi de serviciu, gândiţi-vă să vă alăturaţi şi unui alt grup, cu care să împărtăşiţi o altă preocupare comună (cititul, drumeţiile), fără legătură cu serviciul. 

 

Nu luaţi pauză de prânz

Sau, în orice caz, nu luaţi o pauză să vă ridicaţi de la birou.

Un alt studiu realizat la University of Toronto a arătat că obiceiul de a sări peste pauza de prânz vă poate face să fiţi mai puţin motivaţi şi mai puţin productivi, deoarece astfel vă consumaţi energia până la prânz şi nu aveţi timp să vă reîncărcaţi bateriile. Prin urmare, a lua prânzul aşezat la birou, preocupat tot de treburile de serviciu, nu este o idee bună. 

Importanţa pauzelor în creşterea productivităţii nu ar trebui subestimată: un studiu recent, realizat de Draugiem Group, a arătat că ritmul optim ar fi: 17 minute pauză după fiecare 52 minute de muncă – acest ritm era corelat cu cea mai bună productivitate.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase