Home » D:News » Vom putea respira sub apă? Un material „miraculos” inventat recent ne-ar putea da această capacitate

Vom putea respira sub apă? Un material „miraculos” inventat recent ne-ar putea da această capacitate

Vom putea respira sub apă? Un material „miraculos” inventat recent ne-ar putea da această capacitate
Publicat: 03.10.2014
Cercetători danezi au inventat un material care absoarbe şi stochează cantităţi foarte mari de oxigen şi speră ca el să poată fi util, în viitor, pacienţilor care au probleme pulmonare, dar şi scafandrilor, pe care i-ar putea ajuta să respire sub apă.

Atât de mare este puterea acestui material cristalin de a absorbi oxigen, încât o cantitate de material care încape într-o găleată de mărime obişnuită este suficientă pentru a absorbi tot oxigenul dintr-o cameră. 

Materialul stochează oxigen într-o concentraţie mare (de 160 de ori mai mare decât cea pe care o are oxigenul în aerul pe care îl respirăm) şi apoi îl poate elibera la nevoie, sub influenţa unei mici cantităţi de căldură. 

Principalul ingredient este cobaltul, iar materialul acţionează atât ca un senzor, cât şi ca un mediu de stocare a oxigenului; poate fi utilizat pentru a capta, a depozita şi a transporta oxigen, ca un fel de „hemoglobină artificială solidă”, au explicat cercetătorii de la Universitatea Danemarcei de Sud.

Materialul poate fi folosit de multe ori fără a-şi pierde proprietăţile, poate fi ţinut într-un recipient de mici dimensiuni şi funcţionează chiar şi sub apă.

Pacienţii din spitale, care au probleme cu plămânii, sau scufundătorii ar putea folosi materialul pentru a-şi asigura aportul de oxigen. Câteva granule de material pot absorbi oxigen chiar din apă şi îl pot furniza scafandrului.

Cercetătorii studiază acum posibilitatea de a utiliza materialul într-un proces de fotosinteză artificială, în care materialul să elibereze oxigen sub influenţa luminii.

Sursa: Mail Online

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase