Home » D:News » Ce efecte au mâncărurile prăjite asupra femeilor?

Ce efecte au mâncărurile prăjite asupra femeilor?

Ce efecte au mâncărurile prăjite asupra femeilor?
Publicat: 12.10.2014
Femeile care consumă regulat alimente prăjite înainte de conceperea unui copil au şanse sporite de a dezvolta, în timpul sarcinii, diabet gestaţional, arată cercetări recente.

Cercetările au fost realizat de specialişti de la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), din SUA, şi publicate în jurnalul Diabetologia .

Diabetul gestaţional este un tip anumit de diabet ce apare în cursul sarcinii şi poate avea ca efecte naşterea unor copii cu greutate anormal de mare, icter la copii şi alte complicaţii. Netratat, poate duce şi la complicaţii ale sarcinii şi naşterea unor feţi morţi, iar femeile care au suferit de diabet gestaţional sunt mai predispuse la îmbolnăvirea de diabet tip 2 mai târziu în viaţă.

Cercetări recente au legat riscul apariţiei diabetului gestaţional de consumul ridicat de „prăjeli”; o asemenea alimentaţie fusese corelată, în studii anterioare, şi cu un risc mai mare de obezitate.

Studiind 21.079 de sarcini, la 15.027 de femei, cercetătorii au constatat că, la femeile care consumau alimente prăjite de 7 ori pe săptămână sau mai mult, fie acasă, fie în oraş sau la serviciu, riscul de a face diabet gestaţional era mai mult decât dublu, comparativ cu femeile care mâncau prăjeli mai rar decât o dată pe săptămână.

Cercetătorii cred că efectul s-ar explica prin generarea, în timpul prăjirii alimentelor, a unor compuşi chimici nocivi, care afectează fiziologia organismului uman, crescând rezistenţa la insulină şi favorizând apariţia leziunilor în celulele pancreatice producătoare de insulină, astfel contribuind la apariţia diabetului. 

Este important de semnalat că asociarea dintre consumul de prăjeli şi riscul de diabet s-a dovedit semnificativă doar în cazul consumului unor asemenea alimente în afara casei (alimente cumpărate gata prăjite). Aceste mâncăruri sunt prăjite în grăsimi refolosite de multe, ceea ce deteriorează aceste uleiuri, crescând cantitatea de substanţe nocive din ele.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase