Home » D:News » La Ierusalim a fost descoperită o inscripţie romană, veche de 2.000 de ani

La Ierusalim a fost descoperită o inscripţie romană, veche de 2.000 de ani

La Ierusalim a fost descoperită o inscripţie romană, veche de 2.000 de ani
Publicat: 23.10.2014
Arheologii israelieni au prezentat, marţi, o inscripţie gravată în piatră, veche de 2.000 de ani şi dedicată împăratului roman Hadrian, descoperită în Ierusalim, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, aduce o serie de informaţii noi despre revolta iudeilor contra fostului imperiu, informează AFP.

Piatra, care are dimensiuni de 1 metru x 1,5 metri şi o greutate de o tonă, a fost descoperită în apropiere de Poarta Damascului, care duce în Oraşul vechi al Ierusalimului, şi a fost descrisă de Autoritatea israeliană pentru antichităţi drept „una dintre cele mai importante inscripţii în latină” descoperite în localitate.

Impunătorul bloc de calcar conţine un text scris pe şase rânduri, redactat de armata romană în semn de omagiu pentru împăratul Hadrian, care a ajuns în Ierusalim în anul 130 e.n.

Potrivit instituţiei citate, această piatră făcea parte, la origine, dintr-o poartă. Ea a fost descoperită deasupra unui rezervor de apă îngropat, care avea forma unui semicerc.

„Dispunem de acum de o mărturie pe un nou suport – o piatră – şi de un vestigiu suplimentar”, a spus Rina Avner, coordonatoarea săpăturilor arheologice.

Ea spune că evenimentele menţionate în inscripţie au avut loc cu puţin timp înainte de revolta condusă de Bar Kokhba în perioada 132 e.n. şi 136 e.n. împotriva Imperiului Roman.

Istoricii au însă păreri împărţite: unii afirmă că acea răscoală a izbucnit ca reacţie la măsurile luate de Hadrian împotriva evreilor, iar alţii consideră că acele măsuri au fost luate ca represalii după acea revoltă. Împăratul Hadrian a construit în Ierusalim temple păgâne şi a schimbat denumirea oraşului în Aelia Capitolina.

Recenta descoperire israeliană dovedeşte faptul că „aceste construcţii oficiale au fost realizate de romani” în Ierusalim în acel an, a precizat Rina Avner.

Deşi ea nu permite rescrierea istoriei, această piatră „reprezintă o piesă nouă şi importantă în puzzle-ul pe care încercăm să îl reconstituim de ceva vreme încoace”, a concluzionat cercetătoarea israeliană.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase