Home » D:News » Două cratere din Suedia sunt dovada unui impact devastator cu o pereche de asteroizi

Două cratere din Suedia sunt dovada unui impact devastator cu o pereche de asteroizi

Publicat: 26.10.2014
Cercetătorii au descoperit în Suedia dovada uneia din cele mai mari catastrofe cosmice din istoria sistemului nostru solar.

Aici, în urmă cu 458 de milioane de ani, a avut loc un dublu impact, doi asteroizi prăbuşindu-se pe Pământ şi lăsând în urmă cratere.

O echipă de cercetători de la Centrul de Astrobiologie din Madrid, Spania, condusă de Jens Ormoe, a săpat în aceste două cratere şi a găsit sedimente rămase în urma impactului catastrofal.

Cu 12 milioane de ani înainte de impact, un asteroid foarte mare, care avea aproape 200 km lungime, s-a rupt în bucăţi în urma unei coliziuni puternice care a avut loc în centura de asteroizi din sistemul nostru solar.

Bucăţile din asteroid s-au îndreptat apoi spre Pământ şi două din ele s-au prăbuşit în mare, pe actualul teritoriu al Suediei.

Aici se află acum două cratere, Lockne, care are un diametru de 7,5 km şi Malinger, cu un diametru de doar 700 metri.

Între cele două cratere este o distanţă de numai 16 km, iar ideea unui dublu impact este mai veche. Abia acum însă au apărut şi dovezile care susţin această teorie.

Zona unde se află cele două cratere    Zona unde se află cele două cratere

Un dublu impact este un fenomen extrem de rar, care are loc atunci când doi asteroizi, care călătoresc în pereche, se prăbuşesc pe o planetă. Doar 15% din numărtul total de asteroizi este reprezentat de perechi de acest fel.

Analizând sedimentele din cratere şi zona pe care s-a resimţit impactul, cercetătorii au ajuns la concluzia că unul din asteroizi avea 600 metri lungime, iar al doilea 150 de metri.

Pe Terra, doar 10 din cele 188 de cratere cunoscute ar putea să fi fost produse de asteroizi pereche.

Dublul impact a fost urmat de o ploaie de meteori, produsă de resturile mai mici rămase în urma marelui impact din centura de asteroizi.

Este posibil ca acest impact catastrofal să fi produs Marea Biodiversificare Ordoviciană, care a constat într-o adevărată înflorire a ecosistemului terestru.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase