Home » D:News » Orice miros urât ar putea fi neutralizat: doi cercetători din SUA au creat un model matematic în acest scop

Orice miros urât ar putea fi neutralizat: doi cercetători din SUA au creat un model matematic în acest scop

Orice miros urât ar putea fi neutralizat: doi cercetători din SUA au creat un model matematic în acest scop
Publicat: 03.11.2014
Oamenii de ştiinţă consideră că ar putea exista un mod de a-i împiedica pe oameni să perceapă mirosurile neplăcute, creând amestecuri de substanţe chimice care să neutralizeze fiecare miros urât în parte.

Cercetătorii au realizat un model matematic care prezice modul în care percep oamenii anumite mirosuri şi cred că acestea ar putea fi anulate cu ajutorul unor amestecuri chimice specifice. 

Specialiştii de la Thomas J. Watson Research Centre in New York şi de la University of Illinois at Urbana-Champaign au reuşit să descrie matematic diferite mirosuri şi au realizat un model matematic care prezice modul în care oamenii percep mirosul anumitor substanţe, pe baza proprietăţilor fizice şi chimice ale acestora. Asociind o listă de compuşi chimici cu anumite mirosuri percepute, pe o scală de la -5 la 10, un anumit compus poate mirosi, de exemplu, a cretă în măsură de 5,8.  

Un anumit miros poate fi anulat calculând ce compuşi creează proporţia opusă, astfel încât, la întâlnirea lor cu mirosul, să rezulte un scor 0 – adică mirosurile să se anuleze reciproc.

Astfel, un amestec de 38 de compuşi poate neutraliza mirosuri puternice precum cel de peşte sau de ceapă. 

Deşi nu a fost creat încă un aparat de neutralizare a mirosurilor, cercetătorii cred că modelul lor matematic ar putea face posibilă fabricarea unui asemenea dispozitiv. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase