Home » D:News » Robotul Philae s-a desprins de sonda Rosetta şi se îndreaptă spre cometă

Robotul Philae s-a desprins de sonda Rosetta şi se îndreaptă spre cometă

Robotul Philae s-a desprins de sonda Rosetta şi se îndreaptă spre cometă
Publicat: 12.11.2014
Robotul Philae s-a desprins de sonda spaţială Rosetta şi se îndreaptă spre cometa Ciurimov-Gherasimenko, cu care va intra în contact după şapte ore de cădere liberă şi, dacă totul va merge bine, va realiza o premieră în istoria spaţială, a anunţat, miercuri, Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Robotul a fost lansat de sonda europeană Rosetta în jurul orei 09.00 GMT. „Totul a mers bine. Suntem cu toţii foarte fericiţi.

Totul s-a desfăşurat fără probleme”, a declarat Andrea Accomazzo, directorul de zboruri spaţiale al misiunii Rosetta, din cadrul Centrului european pentru operaţiuni spaţiale (ESOC) al ESA, din oraşul german Darmstadt.

„Philae a plecat – este pe cale să coboare spre cometă”, a adăugat el pe Twitter, potrivit AFP.

Anunţul desprinderii robotului de sonda purtătoare a fost salutat cu ropote de aplauze şi multe îmbrăţişări de specialiştii de la ESOC.

Coordonatorii misiunii Rosetta, o sondă care călătoreşte de 10 ani în spaţiu, au aprobat miercuri dimineaţă demararea operaţiunii de desprindere a robotului-laborator Philae, care are o greutate de 100 kilograme.

Lansat la o distanţă de circa 20 de kilometri de cometă, Philae va avea nevoie de o cădere liberă de şapte ore pentru a se poziţiona pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko.

Locul ales pentru acea operaţiune periculoasă, denumit Agilka, este o zonă cu o suprafaţă de aproximativ 1 kilometru pătrat, aflată pe un mic lob al nucleului cometei.

Această plasare a robotului Philae pe suprafaţa cometei va reprezenta o veritabilă provocare tehnologică. Micuţul robot va trebui să se plaseze pe o cometă aproape deloc „cooperantă”, cu o formă neregulată şi un relief accidentat, în contextul în care natura scoarţei sale rămâne o chestiune deocamdată necunoscută.

Dacă Philae se va ancora aşa cum este prevăzut pe nucleul cometei şi dacă va reuşi să comunice cu sonda Rosetta, confirmarea primei plasări reuşite vreodată de un robot pe o cometă ar trebui să parvină pe Terra în jurul orei 16.02 GMT, cu un interval de incertitudine de 40 de minute.

Dacă Philae se va ancora corect pe suprafaţa cometei, va începe imediat să studieze nucleul, timp de două zile şi jumătate, când va efectua analize ştiinţifice. Apoi, ritmul de lucru va fi determinat de reîncărcarea bateriilor sale.

Philae ar trebui să funcţioneze până în luna martie, fiind condamnat „să moară de cald”, când cometa se va apropia de Soare.

Dar Rosetta va continua să escorteze cometa până ce aceasta se va apropia la cea mai mică distanţă de Soare, în august 2015.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase