Home » D:News » Unele tipuri de muncă îngraşă: cum ne afectează programul de muncă greutatea?

Unele tipuri de muncă îngraşă: cum ne afectează programul de muncă greutatea?

Unele tipuri de muncă îngraşă: cum ne afectează programul de muncă greutatea?
Publicat: 18.11.2014
Cei care lucrează în schimbul de noapte au tendinţa de a cheltui mai puţină energie şi sunt mai predispuşi la îngrăşare decât cei care lucrează cu program normal, arată un studiu publicat recent.

Studiul, apărut în  Proceedings of the National Academy of Sciences şi realizat de cercetători de la University of Colorado, a implicat 14 adulţi sănătoşi, care au fost supuşi unor orare diferite de somn şi veghe, în primele zile dormind noaptea şi stând treji ziua, iar ulterior trecând la un program invers, asemănător celui din schimbul de noapte. 

Când participanţii au trecut la „munca de noapte”, cercetătorii au observat că aceştia cheltuiau mai puţină energie decât în timpul programului normal. 

Dacă oamenii, în această situaţie, nu reduc şi aportul de calorii, simplul fapt că noaptea organismul arde mai puţine calorii e destul ca să provoace creşterea în greutate, au explicat cercetătorii. 

Ei cred că reducerea cheltuielilor energetice ale organismului în orele nocturne, atunci când oamenii stau treji noaptea, este legată de o lipsă de sincronizare între activitatea oamenilor şi „ceasul” lor biologic intern.

Acest ceas circadian – mecanismul intern care reglează activitatea periodică a organismului – este controlat de lumină, iar fiinţele umane au evoluat pentru a fi treze şi active ziua şi a dormi noaptea.

Munca în schimbul de noapte contravine setărilor noastre biologice fundamentale, iar organismul uman nu se poate adapta complet la ea.

Întrucât munca în schimburi de noapte este o practică larg răspândită, iar cercetările arată că ea are efecte negative asupra sănătăţii, autorii consideră că e nevoie de studii mai ample pentru a înţelege cum afectează ea fiziologia umană. 

Pe baza rezultatelor, vor putea fi făcute recomandări pentru a îmbunătăţi sănătatea celor care lucrează în ture de noapte.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase