Home » D:News » Ce se întâmplă în creierul adolescenţilor atunci când sunt criticaţi de părinţi?

Ce se întâmplă în creierul adolescenţilor atunci când sunt criticaţi de părinţi?

Ce se întâmplă în creierul adolescenţilor atunci când sunt criticaţi de părinţi?
Publicat: 01.12.2014
Acum există o explicaţie ştiinţifică pentru comportamentul adolescenţilor, care par să nu mai asculte atunci când cineva îi critică.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universităţile Harvard, Pittsburgh şi California-Berkeley demonstrează că tinerii nu reacţionează aşa în mod intenţionat, ca să-i supere pe adulţi. Pur şi simplu creierul lor se blochează atunci când sunt criticaţi.

La studiu au luat parte 40 de adolescenţi că vârsta între 11 şi 17 ani, dintre care 25 erau fete.

Dintre voluntari, 26 nu aveau probleme psihice, iar 14 fuseseră diagnosticaţi cu depresie gravă.

Fiecare subiect a ascultat timp de 30 de secunde două înregistrări audio cu vocea mamei sale. Într-una din înregistrări, mama le vorbea despre un lucru banal, cum ar fi cumpărăturile, iar în a doua înregistrare îi critica pentru comportamentul lor.

Cercetătorii au analizat trei regiuni cerebrale – sistemul limbic, unde sunt procesate emoţiile negative, cortexul prefrontal – unde sunt controlate emoţiile şi joncţiunea dintre lobii temporal şi parietal – care ne ajută să înţelegem opiniile altora.

Astfel, experţii au observat că în timpul criticii şi la scurt timp după aceea, adolescenţii aveau o ctivitate mai redusă în regiunile asociate cu empatia şi controlul emoţiilor şi o creştere a emoţiilor negative.

Rezultatele nu au legătură cu sexul, vârsta sau starea de sănătate psihică a tinerilor.

Cercetătorii atrag concluzia că în urma criticilor, adolescenţii nu mai procesează comportamentele sociale şi nu se gândesc la ce simt părinţii lor.

Rezultatul studiului a fost publicat în revista Developmental Cognitive Neuroscience.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase