Home » D:News » România s-a alăturat ESA în proiectele Staţia Spaţială Internaţională şi racheta Ariane 6

România s-a alăturat ESA în proiectele Staţia Spaţială Internaţională şi racheta Ariane 6

România s-a alăturat ESA în proiectele Staţia Spaţială Internaţională şi racheta Ariane 6
Publicat: 03.12.2014
Miniştrii din cele 20 de state membre ale Agenţiei Spaţiale Europeane (ESA) au încheiat marţi, în Luxemburg, un acord considerat istoric, ce prevede construirea rachetei Ariane 6, un vehicul spaţial mai competitiv decât modelele precedente şi care va fi lansat în 2020, informează AFP.

Update: România va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi va contribui la dezvoltarea celei mai noi rachete europene, Ariane 6, potrivit unor decizii luate în Consiliul Ministerial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care s-a desfăşurat marţi, la Luxemburg.

În urma Consiliului Ministerial al Agenţiei Spaţiale Europene, România s-a alăturat partenerilor în două programe ESA de importanţă strategică: Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi dezvoltarea rachetei Ariane 6. Astfel, dezvoltarea capacităţilor spaţiale ale României din ultimii ani sub coordonarea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) primeşte o nouă recunoaştere la nivel european. ROSA a prioritizat participarea României la aceste programe în baza strategiei naţionale spaţiale, informează instituţia.

Din delegaţia României la ESA au făcut parte ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Tudor Prisecaru, şi preşedintele ROSA, Marius-Ioan Piso.

La Consiliul Ministerial au participat reprezentaţi ai celor 20 de state membre ESA, printre care se numără şi România.

„Prin această decizie istorică, Europa aduce un răspuns puternic în faţa concurenţei internaţionale dintr-un sector strategic pentru suveranitatea europeană, pentru industria ei, pentru locurile ei de muncă”, a declarat Secretarul de stat pentru Cercetare din Franţa, Geneviève Fioraso.

Europa s-a angajat astfel la o finanţare de 4 miliarde de euro pentru Ariane 6, o sumă ce include construirea unei noi baze de lansări spaţiale în Kourou (Guyana franceză) şi dezvoltarea unui lansator spaţial de talie mică Vega.

În total, UE prevede un buget global pentru lansatoarele sale spaţiale de 8 miliarde de dolari pentru o perioadă de 10 ani. Obiectivul este de a face faţă unei concurenţe tot mai puternice pe piaţa internaţională a lansărilor de sateliţi.

„Este un succes, îndrăznesc să spun că este un mare succes”, a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA.

Ministrul german de resort Brigitte Zypries s-a declarat „satisfăcută” de această decizie. „Acordul este benefic pentru industria şi pentru locurile de muncă din Germania”, a subliniat ea.

A fost nevoie de multe luni de negocieri în cadrul ESA, în special între Franţa şi Germania, principalii contribuitori la programul Ariane, pentru a se ajunge la acest acord.

Franţa s-a angajat la o finanţare de 52% a bugetului, iar Germania, la 22% din acesta.

Actuala rachetă europeană Ariane 5, concepută în 1987, zboară în spaţiu din 1996. După un început mai dificil, Ariane 5 şi-a îndeplinit cu bine misiunea pentru care a fost concepută şi are la activ 62 lansări reuşite consecutive.

Ariane 5 a cucerit peste 50% din piaţa comercială a lansărilor de sateliţi, dar poziţia ei de lider este ameninţată de racheta Falcon construită de firma americană SpaceX, care a adoptat o politică de preţ foarte agresivă.

Modulabilă în două versiuni – una uşoară cu două propulsoare şi una grea cu patru propulsoare -, Ariane 6 va putea astfel să se adapteze atât la nevoile instituţionale (sateliţi ştiinţifici, sonde spaţiale etc), cât şi la nevoile impuse de zborurile comerciale (sateliţi de telecomunicaţii, de televiziune etc).

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase