Home » D:News » Vrei să slăbeşti? Stai cu ochii pe ceas: „când” mâncăm contează la fel de mult ca şi „ce” mâncăm

Vrei să slăbeşti? Stai cu ochii pe ceas: „când” mâncăm contează la fel de mult ca şi „ce” mâncăm

Vrei să slăbeşti? Stai cu ochii pe ceas: „când” mâncăm contează la fel de mult ca şi „ce” mâncăm
Publicat: 04.12.2014
Un mijloc eficient de a slăbi ar fi încadrarea tuturor meselor zilnice într-un interval de 8 ore şi evitarea gustărilor nocturne, spun oamenii de ştiinţă.

Mâncând toată cantitatea de alimente dintr-o zi într-un interval de 8 ore, oamenii ar putea scădea în greutate şi şi-ar reduce riscul de a se îmbolnăvi de diabet tip 2, spun cercetătorii de la Salk Institute din California, SUA.

Chiar dacă e vorba despre alimente bogate în zaharuri şi grăsimi, nu contează; „fereastra” de 8 ore pare să fie un element care compensează efectele consumului de alimente nesănătoase. Cercetătorii cred că menţinerea unui program de mese fix permite organismului să prevadă când va primi următoarea masă şi să se pregătească să ardă caloriile.

Autorii studiului au ajuns la aceste concluzii în urma unor cercetări pe animale: şoarecii de laborator cărora li s-a administrat mâncare doar într-o perioadă de 8 ore în fiecare zi (de exemplu între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza) erau mai zvelţi şi mai sănătoşi decât cei care consumaseră acelaşi număr de calorii de-a lungul întregii zile.

Chiar şi restrângerea perioadei de hrănire la 9 ore a avut efect: şoarecii obezi trecuţi la acest program au dat  jos 5% din greutate în câteva zile, deşi consumaseră acelaşi număr de calorii ca şi înainte de schimbarea de program.

În general, cercetătorii au constatat că o limitare a perioadei zilnice în care avea loc hrănirea (între 8 ore şi 12 ore) avea un număr de efecte benefice, atât preventive, cât şi terapeutice, asupra sănătăţii animalelor. Interesant e faptul că, dacă animalele erau supuse acestui regim în cea mai mare parte a timpului, în zilele de lucru ale săptămânii, efectele benefice se menţineau şi în week-end, când şoarecilor li se dădea voie să mănânce fără restricţii, la orice oră. 

Autori studiului cred că un orar riguros al meselor permite corpului să sincronizeze funcţionarea sistemului digestiv cu activitatea genelor şi a proteinelor implicate în procesul de digestie şi metabolizare a hranei. De asemenea, restrângerea perioadei de hrănire influenţează echilibrul bacteriilor din intestin care controlează metabolismul.

Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Cell Metabolism, constituie noi dovezi ale faptului că nu contează doar ce mâncăm, ci şi când mâncăm.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase