Home » D:News » Ce riscă femeile care se machiază în timpul sarcinii? Avertismentul cercetătorilor

Ce riscă femeile care se machiază în timpul sarcinii? Avertismentul cercetătorilor

Ce riscă femeile care se machiază în timpul sarcinii? Avertismentul cercetătorilor
Publicat: 11.12.2014
Un studiu controversat sugerează o legătură între machiajul folosit de femeile gravide şi nivelul mai scăzut de inteligenţă al copiilor lor.

Cercetătorii din New York au analizat impactul unor chimicale din produsele de machiaj, numite ftalaţi. Aceste substanţe modifică echilibrul hormonal natural şi se găsesc aproape în orice produs.

În cadrul studiul au fost analizaţi 4 ftalaţi, care se găsesc în ojă, în ruj, în fixativul de păr şi în unele săpunuri.

Apoi ei au monitorizat evoluţia a 328 de femei şi a copiilor lor, toţi provenind din familii cu venituri modeste.

Femeile gravide au dat mostre de urină în ultimele 3 luni de sarcină, pentru a se măsura nivelul de chimicale din organismul lor.

Copiii mamelor care au fost expuse la compuşii ftalaţi DnBP şi DiBP au avut un IQ cu 6-7 puncte mai mic comparativ cu copiii femeilor care au avut un nivel mai scăzut de chimicale în corp.

Autorul studiului, Pam Factor-Litvak, de la Universitatea Columbia, spune că diferenţa de inteligenţă este semnificativă şi că au fost eliminaţi alţi factori, cum ar fi gradul de inteligenţă al mamelor sau mediul în care au crescut copiii.

Testele au fost făcute atunci când copiii aveau 7 ani.

În prezent nu există o lege care să interzică eliminarea ftalaţilor din produsele destinate gravidelor. În ultimul trimestru de sarcină se dezvoltă creierul copilului, iar în această perioadă el este sensibil la aceşti factori de mediu.

Un studiu anterior a sugerat un impact negativ în dezvoltarea copiilor de 3 ani, iar un alt studiu a demonstrat că bebeluşii expuşi la un nivel ridicat de ftalaţi au un risc cu 78% mai mare să facă astm.

Producătorii nu sunt obligaţi să scrie pe etichetele produselor dacă acestea conţin ftalaţi. Unele companii care produc cosmetice au renunţat la aceste chimicale, dar altele încă le folosesc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat însă că ftalaţii reprezintă un pericol serios şi că trebuie luate măsuri pentru limitarea expunerii la aceste substanţe.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase