Prima pagină D:News


Ce riscăm dacă bem multe sucuri dietetice?

Roxana Ruscior | 12.12.2014 | ● Vizualizări: 259
Ce riscăm dacă bem multe sucuri dietetice?     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Mulţi dintre noi alegem să bem sucuri fără zahăr în speranţa că astfel vom putea slăbi mai uşor sau cel puţin nu ne vom îngrăşa. Cercetătorii spun încă că efectul este exact opus celui aşteptat.

Sara Bleich, profesor la Johns Hopkins School of Public Health a realizat anul acesta un studiu despre sucurile dietetice. Ea a observat că persoanele grase care beau aceste sucuri ajung să consume mai multe calorii din alimente decât cei care beau sucuri cu zahăr.

La rândul ei, dieteticiana Kristin Kirkpatrick spune că mulţi clienţi care renunţă la sucurile dulci consumă multe sucuri dietetice, care sunt la fel de nesănătoase.

Dar de ce îngraşă sucurile dietetice? Îndulcitorii artificialii din aceste băuturi, care nu au calorii, stimulează mai mult centrii cerebrali ai mecanismului recompensei comparativ cu sucurile cu zahăr.

Un alt studiu, realizat în anul 2009 de epidemiologul Jennifer Nettleton arată că persoanele care beau sucuri dietetice au un risc mai mare de a face diabet de tip II.

O cercetare similară, făcută anul trecut, arată că aceste băuturi cresc riscul unor alte boli, cum sunt hipertensiunea, atacul vascular şi sindromul metabolic.

Medicul Vasan Ramachandran, cercetător în cadrul Framingham Heart Study, spune că există de asemenea o legătură între sucurile dietetice şi un risc mai mare de fracturi de şold la femei.

O explicaţie pentru aceste probleme de sănătate este oferită de un studiu recent, realizat pe şoareci. Sucurile fără calorii distrug flora intestinală şi astfel duc la rezistenţă la insulină şi la intoleranţă la glucoză, tulburări care preced sindromul metabolic, spune Ramachandran.

Sursa: Time