Home » D:News » Decizie fără precedent: ce a hotărât Curtea Europeană de Justiţie în privinţa obezilor?

Decizie fără precedent: ce a hotărât Curtea Europeană de Justiţie în privinţa obezilor?

Decizie fără precedent: ce a hotărât Curtea Europeană de Justiţie în privinţa obezilor?
Publicat: 19.12.2014
Obezitatea severă poate fi considerată un handicap dacă ea face dificilă viaţa profesională a persoanelor afectate şi poate fi invocată în cazul unui tratament considerat discriminatoriu, a decis, joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJE).

Curtea a fost sesizată de justiţia daneză în privinţa cazului unui asistent maternal care a fost concediat pentru că era considerat obez, întrucât avea o greutate de peste 160 de kilograme şi un indice de masă corporală (IMC, raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii) de 54, informează AFP.

Acel angajat, Karsten Kaltoft, a sesizat justiţia pentru a obţine despăgubiri de la municipalitatea pentru care a lucrat, considerând că a fost victima unei discriminări ilegale care se baza pe faptul că era obez.

Instanţa daneză a cerut Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să decidă dacă dreptul european interzice discriminările bazate pe obezitate şi dacă aceasta poate fi considerată un handicap.

CJE a subliniat faptul că legislaţia europeană nu conţine o interdicţie a discriminărilor privind obezitatea în domeniul locurilor de muncă şi al muncii. În schimb, dreptul european interzice categoric discriminările bazate pe handicap.

Or, „obezitatea poate fi înscrisă în noţiunea de handicap”, a considerat CJE. Cu condiţia, precizează forul european, ca, „în anumite circumstanţe date, starea de obezitate a angajatului să genereze o limitare” care „poate să reprezinte un obstacol în faţa participării depline şi efective a acestei persoane la viaţa profesională pe bază de egalitate cu ceilalţi angajaţi şi dacă acea limitare este de lungă durată”.

„Acest caz se aplică mai ales dacă obezitatea angajatului generează o mobilitate redusă, declanşarea unor patologii care îl împiedică să îşi realizeze munca sau o stânjenire a exercitării activităţii profesionale”, precizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

CJE lasă la latitudinea jurisdicţiei fiecărei ţări să determine dacă obezitatea reclamanţilor se înscrie în această definiţie a „handicapului”.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase