Home » D:News » Gena care declanşează o formă agresivă de cancer mamar a fost identificată

Gena care declanşează o formă agresivă de cancer mamar a fost identificată

Gena care declanşează o formă agresivă de cancer mamar a fost identificată
Publicat: 12.01.2015
Gena care declanşează una dintre cele mai periculoase forme de cancer mamar a fost identificată de cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, care speră să producă pe baza descoperirii lor o serie de tratamente noi şi eficiente împotriva acestei maladii.

Potrivit dailymail.co.uk, descoperirea oamenilor de ştiinţă britanici vizează cancerul mamar triplu negativ, o maladie greu de tratat, caracterizată prin tumori care cresc şi se răspândesc foarte repede.

Acest tip de cancer a fost denumit astfel pentru că nu exprimă genele asociate receptorilor estrogeni (ER), receptorilor de progesteron (PR) şi celor de Her2/neu.

Specialiştii consideră că această formă reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer mamar de pe plan mondial şi apare în general la tinereţe, afectând femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

Tratamentele clasice, începând cu medicamentul standard Tamoxifen şi până la medicamentul-minune Herceptin, sunt complet inutile în faţa acestui tip de cancer, care are cel mai rău pronostic medical dintre toate formele de cancer mamar.

Descoperirea făcută de cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute, aflat în apropiere de Universitatea Cambridge, aduce o rază de speranţă întrucât ar putea conduce spre dezvoltarea unor noi tratamente.

Studiul, realizat pe un eşantion de aproape 3.000 de femei, a dezvăluit faptul că o anumită genă, denumită BCL11A, este deosebit de activă în tumorile pacientelor care suferă de cancer mamar triplu negativ.

Femeile la care cercetătorii au identificat această genă aveau în acelaşi timp forme avansate de cancer, potrivit acestui studiu, publicat în revista Nature Communications.

Experimentele pe şoareci au confirmat rolul important jucat de această genă.

De exemplu, animalele care au fost modificate genetic pentru a dezvolta cancer mamar au rămas sănătoase atunci când gena respectivă a fost dezactivată.

De asemenea, dezactivarea genei la nivel celular a făcut ca acestea să devină mai puţin dispuse să devină canceroase.

Cancerul mamar triplu negativ tinde să fie mai agresiv decât oricare alt tip de cancer mamar. Studiile au arătat că obişnuieşte să se extindă dincolo de zona sânilor şi prezintă un risc mai mare de recidivă după tratament. Riscurile par să fie cele mai mari în primii ani după tratament.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase