Home » D:News » Ce este „inelul” uriaş descoperit recent în Antarctica? Specialiştii încearcă să afle ce s-a întâmplat acolo

Ce este „inelul” uriaş descoperit recent în Antarctica? Specialiştii încearcă să afle ce s-a întâmplat acolo

Ce este „inelul” uriaş descoperit recent în Antarctica? Specialiştii încearcă să afle ce s-a întâmplat acolo
Publicat: 13.01.2015
O structură circulară cu diametrul de 2 km a fost observată recent în estul Antarcticii, iar oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi vorba despre un crater de impact produs de căderea unor bucăţi dintr-un meteorit mare cât o casă, în urmă cu un deceniu.

Formaţiunea a fost descoperită în cursul unui zbor de cercetare deasupra Antarcticii, în mijlocul unei întinderi plat de gheaţă.  În centrul uriaşei „cicatrice” rotunde se află blocuri de gheaţă sfărâmate, iar în jurul ei se află alte structuri circulare mai mici.

Încercând să îşi dea seama ce anume a produs această formaţiune, cercetători au descoperit, în cele din urmă, că două studii separate indicau căderea unui meteorit în regiune, în anul 2004.

Unul dintre studii menţiona o serie de infrasunete înregistrate de mai multe detectoare, la data de 2 septembrie 2004; celălalt conţinea observaţiile cercetătorilor de la Staţiunea Davies, baza antarctică permanentă australiană, aflată pe coasta estică a Antarcticii, asupra unei dâre de praf apărute la altitudine mare în atmosferă, în aceeaşi perioadă. 

Observaţiile duc la ipoteza că un meteorit de mărimea unei case s-ar fi dezintegrat în atmosfera terestră, deasupra Antarcticii, după care rămăşiţele au căzut pe calota glaciară.

Craterul a fost observat recent de dr. Christian Müller, geofizician care lucrează în cadrul companiei Fielax şi care însoţea o echipă de cercetători de la Institutul Alfred Wegener, Germania, care studiau roca de sub calota glaciară. 

O echipă internaţională de cercetători continuă să analize datele; nu se poate spune cu precizie, în prezent, dacă e vorba într-adevăr despre un impact meteoritic, dar cele două studii menţionate aduc argumente în acest sens. Este posibil, cred specialiştii, să fi fost vorba despre un meteorit cu diametrul de 7-10 metri şi o greutate estimată la 600-1900 tone, care se deplasa cu o viteză de 46.000 km/s şi ar fi explodat cu o forţă echivalentă cu cea a 12.000 tone de TNT.

Cercetătorii se gândesc să realizeze cercetări la nivelul solului, în speranţa de a găsi mai multe dovezi ale evenimentului care a dus la apariţia acestei formaţiuni. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase