Home » D:News » Care este cel mai aglomerat aeroport internaţional din lume? Anul trecut s-a înregistrat un nou record

Care este cel mai aglomerat aeroport internaţional din lume? Anul trecut s-a înregistrat un nou record

Care este cel mai aglomerat aeroport internaţional din lume? Anul trecut s-a înregistrat un nou record
Publicat: 28.01.2015
Dubai International Airport a detronat anul trecut aeroportul londonez Heathrow din poziţia de cel mai aglomerat nod aerian internaţional din lume, datorită creşterii numărului de pasageri transportaţi de compania Emirates, care deţine o flotă record de avioane de mari dimensiuni.

Numărul de pasageri care au utilizat anul trecut aeroportul din Dubai a crescut cu 6,1%, la 70,5 milioane, aproape toţi călătorind către sau din locaţii aflate în afara Emiratelor Arabe Unite, relatează Bloomberg.

Aeroportul Heathrow a înregistrat 68,09 milioane de călători aflaţi în trafic internaţional în 2014.

Emiratul Dubai s-a folosit de poziţia sa aflată la intersecţia dintre Europa, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu pentru a deveni o bază de trasfer pentru cursele intercontinentale, operatorul Emirates fiind deja lider pe piaţa transporturilor aeriene internaţionale.

În Dubai urmează să fie construit un nou aeroport, la Al Maktoum, care va putea fi tranzitat la un moment dat de 240 de milioane de pasageri, în timp ce dezvoltarea Heathrow este limitată de existenţa a doar două piste şi de neînţelegerile politice legate de oportunitatea construcţiei unei a treia piste.

Compania Emirates a transformat rolul emiratului Dubai în industria aviatică cu ajutorul flotei de avioane cu două punţi, construită cu ajutorul unor comenzi de 140 de aeronave A380 fabricate de Airbus.

Totuşi, aeroportul din Dubai nu a reuşit să depăşească Heathrow în privinţa numărului total de pasageri, din cauza unor lucrări de reparaţii care i-au redus capacitatea cu circa o treime, timp de 80 de zile, în perioada verii.

Aeroportul Heathrow a fost folosit anul trecut de un număr total de pasageri de 73,4 milioane, între care 5,3 milioane de persoane au călătorit pe curse interne.

În 2015, Dubai va devansa Heathrow şi în această privinţă, numărul total al pasagerilor care vor tranzita aeroportul din emirat fiind estimat la 79 de milioane de persoane.

Lideri mondiali în privinţa numărului total de pasageri au continuat să fie anul trecut aeroportul Atlanta Hartsfield-Jackson, baza companiei Delta Air Lines, cu 96,2 milioane de călători într-o perioadă de 12 luni încheiată în noiembrie, şi Beijing Capital, cu 86,1 milioane de clienţi în 2014.

Majoritatea pasagerilor aeroporturilor din Statele Unite şi China folosesc curse aeriene interne.

Heathrow, unde îşi are sediul compania British Airways, se afla în 2013 pe locul al treilea la nivel mondial în funcţie de numărul total al pasagerilor, după Atlanta şi Beijing, potrivit datelor Airports Council International (ACI), iar Dubai pe locul şapte, în urma aeroporturilor Tokyo Haneda, Chicago O’Hare şi Los Angeles International.

ACI nu a publicat încă date pentru 2014.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase