Home » D:News » Ce se întâmplă cu persoanele care beau cafea în mod regulat

Ce se întâmplă cu persoanele care beau cafea în mod regulat

Ce se întâmplă cu persoanele care beau cafea în mod regulat
Publicat: 04.03.2015
Persoanele care beau mai multe ceşti de cafea în fiecare zi au artere mai "curate" şi evită astfel blocajul arterial - un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare -, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Coreea de Sud, informează bbc.com.

Cercetătorii asiatici au monitorizat 25.000 de voluntari – femei şi bărbaţi – care au acceptat să participe la o serie de verificări medicale de rutină, desfăşurate la locurile lor de muncă.

În cazul angajaţilor care beau o cantitate moderată de cafea – de la trei până la cinci ceşti pe zi – oamenii de ştiinţă au observat un risc mai mic de maladii cardiace în urma monitorizărilor medicale.

Această cercetare a redeschis dezbaterile referitoare la efectele benefice ale cafelei asupra inimii.

Alte studii au asociat consumul de cafea cu factorii de risc cardiac, precum hipertensiunea şi nivelul crescut de colesterol, în timp ce alte cercetări au sugerat că această băutură oferă o anumită protecţie contra bolilor cardiace.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă cu rol de concluzie definitivă pentru cele două curente de opinie. Analiza realizată de cercetătorii din Coreea de Sud a fost publicată în revista Heart.

În studiul lor, savanţii asiatici au folosit scanări medicale pentru a analiza starea de sănătate a inimii. În mod specific, ei au căutat orice semn de îmbolnăvire a arterelor care aprovizionează inima cu sânge – arterele coronare.

În cazul bolilor coronariene, arterele coronare se colmatează printr-o acumulare progresivă de depozite de grăsime pe pereţii lor.

Scanările medicale au fost făcute pentru a depista micile depozite de calciu din pereţii arterelor coronare, care oferă un fel de semnal timpuriu în privinţa posibilităţii de declanşare a bolilor cardiace.

Niciunul dintre angajaţii sud-coreeni nu a prezentat semne clare ale unor boli cardiace, însă mai mult de o zecime dintre ei au prezentat depozite vizibile de calciu.

Apoi, cercetătorii au comparat rezultatele acelor scanări cu răspunsurile oferite de angajaţi într-un set de chestionare, referitoare la consumul lor zilnic de cafea. Savanţii asiatici au luat de asemenea în calcul alţi factori de risc, precum fumatul, exerciţiile fizice şi istoricul medical referitor la bolile cardiace din familiile fiecărui angajat.

Persoanele care beau câteva ceşti de cafea pe zi au prezentat mai puţine depozite de calciu pe arterele coronare în comparaţie cu persoanele care fie beau cafea în cantităţi mari, fie nu beau cafea deloc.

Cafeaua conţine un stimulent cardiac denumit cofeină, alături de mulţi alţi compuşi, însă nu este clar deocamdată dacă aceştia sunt benefici sau dăunători pentru organism.

În Statele Unite, experţii recomandă adulţilor sănătoşi să consume până la 400 de mililitri de cafea pe zi.

În Marea Britanie nu există o limită zilnică recomandată în privinţa consumului de cafea, cu excepţia recomandărilor pentru femeile însărcinate. Aceste persoane trebuie să îşi limiteze consumul zilnic de cafea la 200 de mililitri – echivalentul a două ceşti de cafea instant.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase