Home » D:News » „Ziua PI”. Azi, la 9:26:53, data şi ora au format primele zece cifre ale faimosului număr

„Ziua PI”. Azi, la 9:26:53, data şi ora au format primele zece cifre ale faimosului număr

„Ziua PI”. Azi, la 9:26:53, data şi ora au format primele zece cifre ale faimosului număr
Publicat: 14.03.2015
Nu a existat un an mai bun pentru a sărbători "Ziua PI", cel puţin dacă ne uităm la felul în care scriu americanii data. Calendaristic, astăzi, 3/14/15, avem, spre deosebire de alţi ani, primele patru zecimale ale faimosului număr iraţional π, respectiv 3,14159265359..., care exprimă raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian.

Mai mult, la ora 9:26:53 dimineaţa, dar şi seara în statele care folosesc sistemul „am” şi „pm”, data şi ora recrează primele 10 cifre ale numărului.

π este un număr iraţional, adică valoarea sa nu poate fi exprimată sub formă de fracţie. De aceea, reprezentarea sa zecimală nu are sfârşit şi nici nu se repetă

Numărul este şi transcendent, ceea ce înseamnă că nu există un şir finit de operaţii algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui.

Primii care au încercat să calculeze numărul pi au fost babilonienii. Ei cu calculat că suprafaţa unui cerc este de 3 ori pătratul razei, astfel că au obţinut valoarea 3.

Ulterior, vechii egipteni au ajuns la valoarea 3,1605, dar în prezent este scrisă pe scurt ca fiind 3,14.

Muzeele de ştiinţă din jurul lumii sărbătoresc în acest weekend ziua pi. Spre exemplu, Muzeul Naţional de Matematică din New York va organiza un evenimentul în Parcul Madison Square. Oamenii sunt invitaţi să aprindă lumânări şi să formeze un cerc în jurul fântânii din centrul parcului pentru a compara circumferinţa şi diametrul acestuia. Reprezentanţii muzeului vor oferi ciocolată caldă şi „plăcintă”, un desert de nelipsit. În engleză, plăcintă se traduce „pie”, pronunţia fiind aceiaşi ca a numărului π.

Sursă: Scientific American

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase