Home » D:News » ZIUA PI. Cum poţi să memorezi zeci de mii de zecimale ale numărului pi: Un chinez a reuşit să recite corect 67.890. VIDEO

ZIUA PI. Cum poţi să memorezi zeci de mii de zecimale ale numărului pi: Un chinez a reuşit să recite corect 67.890. VIDEO

ZIUA PI. Cum poţi să memorezi zeci de mii de zecimale ale numărului pi: Un chinez a reuşit să recite corect 67.890. VIDEO
Publicat: 14.03.2015
Fanii devotaţi ai "zilei pi" au învăţat pe de rost zeci de mii de zecimale ale numărului. În 1981, un indian pe nume Rajan Mahadevan a recitat, corect, 31.811 zecimale. În 1989, japonezul Hideaki Tomoyori a reuşit să reproducă primele 40.000 de zecimale. Recordul, însă, este deţinut de chinezul Lu Chao care, în 2005, a spus din memorie 67.890 de zecimale.

În ciuda acestor reuşite impresionante, cei mai mulţi dintre ei nu s-au născut cu o memorie extraordinară, spun oamenii de ştiinţă. Ei au învăţat nişte tehnici de asociere a unor înşiruiri numerice cu imagini ale unor locuri sau scene din memorie.

Pentru mulţi dintre aceşti campioni ai memoriei, „reţinerea unor numere foarte mari formate din cifre aleatorii, cum este pi, este ceva ce s-au antrenat să facă pe o perioadă lungă de timp”, spune Eric Legge, un psiholog cognitiv de la Universitatea Alberta, din Edmonton, Canada.

Palatul memoriei

Aplicată încă din Grecia Antică, tehnica palatului memoriei implică vizualizarea spaţială pentru reţinerea unor informaţii, cum ar fi cifre, feţe sau liste de cuvinte.

„Este una dintre cele mai eficiente, dar şi complexe, strategii de memorare a unor seturi mari de informaţii”, spune Legge.

Cei care doresc să încerce trebuie să se imagineze într-un mediu familiar, cum ar fi o casă, şi să pleseze secvenţe din informaţie în anumite locuri, spre exemplu, numărul 717 în colţul din faţa uşii de la intrare.

„Pentru a-ţi aminti cifrele în ordine, trebuie doar să faci o plimbare pe acelaşi drum pe care l-ai făcut atunci când ai stocat informaţia”, explică Legge.

Anders Ericsson, profesor de psihologie la Univeristatea de stat Florida, din Tallahassee l-a studiat pe Lu pentru a afla cum a reuşit să reţină atât de multe zecimale din numărul pi.

Chinezul a folosit tehnica vizualizării pentru a realiza această performanţă. El a corelat numerele de la 0 la 99 cu anumite obiecte precum scaun, rege sau cal. Apoi a făcut o poveste folosind aceste imagini.

„Când te angajezi să memorezi zecimalele pi… ai nevoie de ani  de zile pentru a obţine performanţe record”, atrage atenţia Ericsson.

Sursă: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase