Home » D:News » Eclipsa de Soare 2015.Cum vor fi afectate sistemele energetice

Eclipsa de Soare 2015.Cum vor fi afectate sistemele energetice

Eclipsa de Soare 2015.Cum vor fi afectate sistemele energetice
Publicat: 19.03.2015
Eclipsa de Soare 2015. Eclipsa parţială de Soare, care se va produce vineri între 10.48 - 13.04, în Capitală, va produce perturbaţii în sistemele energetice, din cauza scăderii radiaţiei solare. Oamenii nu vor fi afectaţi, însă animalele ar putea să se sperie de acest fenomen astronomic.

O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi aproximativ jumătate din discul astrului, va putea fi observată şi din Bucureşti, vineri, între orele 10.48 şi 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos pentru oameni, care se desfăşoară în contextul echinocţiului de primăvară.

În acest sens, Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat pentru MEDIAFAX că acest fenomen astronomic este spectaculos, în general, pentru oameni.

„Întotdeauna o eclipsă are un caracter de spectacol, dar Soarele va rămâne pe cer, va fi o întunecare parţială, scade temperatura cu două-trei grade Celsius, poate să fie vântul puţin intensificat sau atenuat, depinde de situaţie. Altceva nu se întâmplă. Probabil animalele se vor speria puţin. Cam acestea sunt fenomenele pentru o eclipsă care nu este totală”, a explicat Marius-Ioan Piso.

Acesta a precizat că, în general, oamenii sunt informaţi cu privire la aceste fenomene astronomice şi nu se mai sperie, aşa cum au fost cazuri, în urmă cu 16 ani, când în România a fost vizibilă o eclipsă totală de Soare (pe 11 august 1999, n.r.).

„Au mai evoluat oamenii de atunci, sunt vreo 16 ani deja. Lucrurile sunt binecunoscute. Nu s-a întâmplat nimic (rău, n.r.) în istoria cunoscută. Eclipsele au fost folosite ca ocazii pentru a genera alte situaţii. Ele în sine nu afectează foarte mult, sunt un fenomen astronomic normal”, a mai spus Marius-Ioan Piso.

Totuşi, Marius-Ioan Piso a atras atenţia asupra faptului că această eclipsă de Soare va produce perturbaţii în sistemele energetice, din cauza scăderii radiaţiei solare.

„În România va fi observată, Soarele va fi acoperit aproximativ 45% în zona Bucureştiului şi va fi o eclipsă pe zi obişnuită. Dar ce este interesant este o asociere cu dezvoltările tehnologice din ultimii câţiva ani în Europa. Este cunoscut că în Europa se produce energie solară cu o putere instalată de aproximativ 90 de gigawaţi şi, pe perioada eclipsei, puterea va scădea pe la 30 şi ceva de gigawaţi, adică vor fi deja perturbaţii în sistemele energetice, datorită scăderii radiaţiei solare. Ăsta ar fi un fapt interesant”, a spus preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

Întrebat dacă acest lucru ar putea avea vreun impact negativ, Marius-Ioan Piso a spus: „Probabil nu, pentru că, fiind un fenomen cunoscut de foarte mult timp, adică foarte predictibil, cei care furnizează energie solară în sisteme, în reţea, vor fi preveniţi şi acea energie va fi completată cu energie provenind din alte surse”.

Totuşi, ar putea exista categorii restrânse de persoane cărora li s-ar putea întrerupe energia electrică din cauza acestui fenomen astronomic.

„Este posibil. Este greu să avem o hartă a tuturor furnizorilor de energie solară, unii sunt conectaţi în reţelele naţionale şi europene, alţii sunt independenţi. Cei independenţi, care sunt în zone izolate, ei s-ar putea să aibă de suferit. Fiind totuşi ziua – acest fenomen apare în cursul dimineţii şi durează până la prânz -, consumul total de energie va fi probabil ceva mai mic. Adică partea de iluminat, de securitate nu va fi afectată”, a mai spus Marius-Ioan Piso.

Pe de altă parte, eclipsa de Soare de vineri ar putea fi interesantă pentru cei pasionaţi de astfel de fenomene astronomice. „Dar partea de eclipsă totală, de întunecare completă nu va putea fi observată decât foarte greu, pentru că banda respectivă este undeva spre Polul Nord, între Islanda şi insula Svalbard, şi este destul de dificil accesul în acele zone. Pentru oameni de ştiinţă, aceasta se poate rezolva”, a spus, însă, Marius-Ioan Piso.

Eclipsa de Soare de vineri va începe în România în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase