Home » D:News » Sute de invenţii din ţară şi străinătate, la Salonul Internaţional „Pro Invent” de la Cluj

Sute de invenţii din ţară şi străinătate, la Salonul Internaţional „Pro Invent” de la Cluj

Sute de invenţii din ţară şi străinătate, la Salonul Internaţional „Pro Invent” de la Cluj
Publicat: 26.03.2015
Peste 350 de invenţii din ţară, dar şi din Republica Moldova, Polonia sau Belarus sunt expuse la Salonul Internaţional de Inventică "Pro Invent", deschis, miercuri, la Cluj-Napoca, tematica fiind din domeniul medical, agricol sau tehnic, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit secretarului juriului de la „Pro Invent”, Cornel Ciupan, la finalul celor trei zile în care invenţiile sunt expuse şi examinate, se va alege proiectul câştigător, criteriile de selecţie fiind o aplicabilitate largă şi „acel ceva, acea sclipire”.

„Avem în salon 360 de invenţii, cele mai multe sunt din regiunea de nord-vest a ţării, sunt aproape toate universităţile clujene, societăţi comerciale din zona noastră, institute de cercetare şi inventatori independenţi. Avem foarte mulţi tineri inventatori prezenţi în salon, iar ca şi domenii de aplicabilitate, avem invenţii din domeniul medical, medicamente, aparatură, care îmbunătăţeşte actul medical, avem invenţii în domeniul agriculturii, soiuri de cartofi, de porumb, trandafiri, viţă de vie, avem invenţii din domeniul electro-mecanic, electronic, din domeniul energiilor bio-regenerative. Cele mai multe invenţii sunt din România, dar avem şi din Polonia, Belarus şi Republica Moldova”, a declarat Cornel Ciupan.

La standul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara cercetătorii prezintă un produs care în curând s-ar putea găsi pe rafturile supermarketurilor: pastele făcute din făină bio, germeni de grâu şi extract de castravete amar, care pot fi consumate de diabetici.

„Extractul de castravete amar are rol hipoglicemiant, pastele sunt un produs destinat diabeticilor. Elementul de noutate este introducerea germenilor de grâu şi a extractului de castravete amar în fabricarea pastelor. Acum suntem în faza de cercetare şi deocamdată acest produs nu este comercializat, este înregistrat ca marcă, urmează să fie şi comercializat”, a declarat corespondentului Mediafax, Alexia Sima, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj au venit la târg cu mai multe invenţii, cum ar fi creme cu rol de înfrumuseţare, dar şi terapeutic, precum şi un tratament folosit la pacientele diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau la persoanele care au implanturi dentare.

„Crema biocompatibilă este multifuncţională, nu este doar hidratantă, ci are şi efect anti-inflamator, nu lasă reziduu gras, adică pielea nu rămâne uleioasă, este tolerată, hidratează şi are efect foto-protector. Crema se aplică în zona zigomatică, a obrajilor, produce sinteză de colagen şi are efect de rejuvenare, adică reduce ridurile şi liniile fine. Cea de-a doua cremă este pentru piele uscată, e tot pe bază de ulei în apă, are efect de hidratare, tocmai pentru că se absoarbe uşor în piele. Crema nu are substanţe care provoacă alergii, este tolerată foarte bine şi de femei însărcinate şi de sugari, poate fi folosită la orice vârstă”, a declarat corespondentului Mediafax, Ştefana Ciortea, studentă la Medicină Generală, în cadrul UMF Cluj.

Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent” a ajuns la cea de a XIII-a ediţie şi va fi deschis până vineri.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase