Home » D:News » Peste 200 de medalii dedicate unor împăraţi, expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Cluj

Peste 200 de medalii dedicate unor împăraţi, expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Cluj

Peste 200 de medalii dedicate unor împăraţi, expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Cluj
Publicat: 30.03.2015
Peste 200 de medalii aurite, din argint sau din aliaj de metale, aparţinând maestrului gravor Christian Wermuth (1661-1739) din Germania şi dedicate unor împăraţi romani, bizantini, carolingieni, romano-germanici şi habsburgici vor fi expuse, de marţi, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, vernisajul expoziţiei „De vita Caesarum – Mari împăraţi în arta medalistică”, în care vor fi expuse 216 medalii aurite, din argint sau din aliaj de metale, aparţinând maestrului gravor Christian Wermuth (1661-1739) din Gotha, Germania, va avea loc marţi, transmite corespondentul Mediafax.

Medaliile fac parte din colecţia muzeului şi reprezintă „seria imperială” de medalii a lui Christian Wermuth, dedicate împăraţilor romani, bizantini, carolingieni, romano-germanici şi habsburgici.

„Expoziţia va fi prezentată într-un cadru care evidenţiază climatul cultural-politic al epocii baroce în Europa Centrală”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, opera lui Christian Wermuth avea o faimă considerabilă deja de la începutul secolului al XVIII-lea.

„Wermuth a fost unul dintre cei mai prolifici maeştrii gravori de medalii ai perioadei, munca lui ajungând cunoscută prin intermediul numeroaselor cataloage şi studii de numismatică antică care, până la sfârşitul secolului al XVII-lea, se înmulţiseră semnificativ”, se mai arată în comunicat.

Pe lângă medaliile lui Wermuth, expoziţia prezintă o serie de cărţi rare din secolele XVI – XVIII, păstrate în colecţiile speciale ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, printre care ediţia a treia a volumului „Emblemata aliquot nummi antiqui operis”, publicată de renumitul cărturar umanist Zsámboky János la Antwerpen, în anul 1586.

„Expoziţia este completată cu o serie de gravuri care ilustrează popularitatea ideii monarhiei universale în secolele XVIII-XIX, perioadă care coincide cu renaşterea interesului pentru antichitatea clasică greco-romană”, se mai arată în comunicatul MNIT.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 31 martie – 30 mai.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase