Home » D:News » Când e ziua de naştere a lui Cheryl? Problema din Singapore care a stârnit vâlvă pe tot Internetul

Când e ziua de naştere a lui Cheryl? Problema din Singapore care a stârnit vâlvă pe tot Internetul

Publicat: 15.04.2015
O problemă de logică matematică postată pe Facebook de un prezentator TV din Singapore a pus în dificultate numeroase persoane din întreaga lume, dând naştere la întrebarea dacă într-adevar asta se aşteapta de la elevii din Singapore.

Problema le cere elevilor să afle când e ziua de naştere a unei fete pe nume Cheryl, folosindu-se de câteva indicii minime pe care personajul le-a dat prietenilor săi, Albert şi Bernard.

Iniţial, problema care a ajuns să fie cunoscută drept „Ziua de naştere a lui Cheryl”, a fost prezentata drept un test pentru copiii de 11 ani, însa ulterior s-a aflat că ea a fost adresată elevilor cu vârste de 15 ani care au luat parte la olimpiada de matematică SASMO (Singapore and Asian Schools Math Olympiad).

Organizatorii arată că testul se adresează unui eşantion de vârf de 40% şi vrea să „cearnă elevii cei mai buni”, adăugând că „este important să clarificăm (acest lucru – n.red.) astfel încât părinţii din Singapore să nu înceapă să se îngrijoreze prea tare”.

„Este o problemă extrem de grea pentru elevii de vârste mici, de aceea lumea a fost atât de şocată la început, dar acum, când au aflat că este pentru elevii mai mari, ei se gândesc că este doar ciudată”, a afirmat Kenneth Kong, prezentatorul TV din Singapore, care a făcut cunoscută problema.

Directorul executiv al SASMO Henry Ong a apărat problema, arătând că există „un loc în viaţa de zi cu zi şi la muncă pentru un anumit tip de gândire logică şi analitică”.

„Nu spunem că problema este pentru fiecare elev. (…) Dar dacă acest tip de probleme poate fi folosit pentru a-i forţa pe studenţii mai buni să işi cizeleze abilităţile analitice, de ce nu?”, a spus Ong.

SASMO a indicat şi soluţia corectă la problemă: 16 iulie. Totodată, organizatorii au respins o „soluţie alternativă” care dădea drept rezultat data de 17 august, explicaţia lor fiind: „Dacă Bernard nu a spus că nu ştie când e ziua lui Cheryl, atunci cum ştia Albert că Bernard nu ştie?”.

Dezbaterile au fost atât de intense în legătură cu această problemă, astfel că pe Twitter a fost creat un hashtag #cherylsbirthday. Totodată, a fost creată şi o melodie.

SURSA: BBC

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase