Home » D:News » O ţară europeană este prima din lume care va renunţa la radiourile FM

O ţară europeană este prima din lume care va renunţa la radiourile FM

O ţară europeană este prima din lume care va renunţa la radiourile FM
Publicat: 20.04.2015
Norvegia va deveni prima ţară din lume care va renunţa la posturile de radio FM începând din anul 2017, în cadrul unui proces care vizează finalizarea tranziţiei către radioul digital, informează gizmodo.com.

Ministerul Culturii din Norvegia a anunţat săptămâna trecută că renunţarea la posturile radiofonice FM va începe pe plan naţional în 2017, în cadrul unui proces ce va permite acestei ţări să îşi finalizeze tranziţia către radioul digital.

Potrivit site-ului Radio.no, standardul Digital Audio Broadcasting (DAB) va oferi ascultătorilor norvegieni un conţinut radiofonic mult mai diversificat. Într-adevăr, standardul DAB este utilizat deja de 22 de posturi naţionale din Norvegia, în condiţiile în care standardul FM este folosit doar de cinci posturi naţionale. Potrivit unui studiu realizat de TNS Gallup, 56% dintre norvegieni ascultă în fiecare zi programe emise de posturi radio digitale.

În contextul în care Norvegia va deveni prima ţară care va renunţa la standardul FM, şi alte ţări din lume, în special din Europa şi Asia de Sud-Est, se află în plin proces de tranziţie către implementarea standardului DAB.

Modulaţia în frecvenţă, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat în 1933, în care unda purtătoare este modulată astfel încât frecvenţa sa variază în funcţie de semnalul audio transmis. După aproape un secol de utilizare, zilele acestui standard radiofonic par a fi numărate.

Potrivit unui studiu realizat în 2012 de Pew Research Center, deşi peste 90% dintre americani continuă să asculte posturile de radio AM şi FM, cel puţin o dată pe săptămână, tot mai mulţi ascultători din această ţară aleg în fiecare an să renunţe la radioul analog în favoarea posturilor cu transmisie exclusiv online.

Radioul digital reprezintă cea mai spectaculoasă îmbunătăţire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune, în urmă cu 50 de ani. HD Radio, DAB şi DRM sunt principalele trei tipuri de transmisiuni digitale folosite în prezent.

În România, în prezent, posturile de radio Kiss FM, Magic FM, Rock FM şi One FM transmit programe prin sistemul de emisie digitală terestră HD Radio, la Bucureşti şi Craiova. Prin folosirea tehnologiei HD Radio, pe lângă transmisia FM standard, este inserat, în aceeaşi bandă, şi un sistem digital care transmite în Bucureşti şi în Craiova posturile Kiss FM, Magic FM, Rock FM şi One FM. Pentru recepţionarea semnalului HD Radio este necesară achiziţionarea unui aparat care deţine această tehnologie. Aceste aparate pot recepţiona şi posturile care emit în tehnologia clasică (AM şi FM).

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase