Home » D:News » Peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă şi drumeţie, inaugurate în Podişul Hârtibaciului

Peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă şi drumeţie, inaugurate în Podişul Hârtibaciului

Peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă şi drumeţie, inaugurate în Podişul Hârtibaciului
Publicat: 28.04.2015
Peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă şi drumeţie au fost inaugurate, la sfârşitul săptămânii trecute, în Podişul Hârtibaciului din Transilvania, turiştii putând să parcurgă drumuri care traversează 26 de sate cu biserici fortificate şi cetatea medievală Sighişoara

Asociaţia Mioritics şi WWF (World Wide Fund for Nature) – România au inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, o reţea de trasee de biciclete şi de drumeţie care străbat situl Natura 2000 Podişul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania şi care totalizează 229 de kilometri. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate şi prin cetatea medievală Sighişoara, leagă patru monumente UNESCO, de la Sighişoara, Viscri, Saschiz şi Breite, şi traversează arii naturale protejate de importanţă europeană şi naţională.

Lucrările au fost realizate de Asociaţia Mioritics în perioada septembrie 2013 – februarie 2015, în cadrul proiectului coordonat de WWF „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”. Lucrările au inclus verificarea, testarea, curăţarea drumurilor şi potecilor existente, selecţia drumurilor şi potecilor ce au fost marcate, identificarea punctelor de interes pentru turişti, aplicarea marcajelor (roşu şi albastru, bandă, cruce şi triunghi), înregistrarea track-urilor GPS, realizarea hărţilor şi a panourilor informative şi a săgeţilor indicatoare.

Drept urmare, există un număr de 32 de trasee – cel mai lung fiind de 29,2 kilometri (Viscri – Dealul Ciorilor) şi cel mai scurt, de 1,6 kilometri (Sighişoara – Platoul cu stejari seculari Breite) – şi 70 de panouri informative amplasate în localităţi traversate de trasee şi în punctele importante de pe trasee. Datorită reliefului foarte accesibil (cel mai înalt vârf este de 701 metri – Dealul Birom) şi a diversităţii opţiunilor, acestea pot fi parcurse de turişti, inclusiv familii cu copii, fără echipament complex şi fără o pregătire sportivă specială, dar există şi circuite dedicate celor care îşi doresc mai mult şi au o condiţie fizică mai bună.

Deşi există zone mai dificil de parcurs, peisajul din această regiune este unul dintre motivele pentru care turiştii care se aventurează pe traseele de bicicletă şi drumeţie le pot parcurge până la capăt.

Potrivit organizatorilor, construirea acestei reţele de trasee are tocmai scopul de a-i aduce pe oamenii din oraşele aglomerate şi prăfuite în natură, într-o zonă unică – cel puţin la nivel european din punct de vedere al bogăţiei naturale şi al sursei hranei sănătoase.

De asemenea, reţeaua de trasee are o foarte importantă miză socio-economică – reprezintă un „produs” în jurul căruia localnicii îşi pot dezvolta o ofertă de turism rural, ca sursă suplimentară şi, în multe cazuri, necesară de venit. În felul acesta, ei vor avea o motivaţie mai puternică pentru a proteja biodiversitatea şi a păstra practicile şi tradiţiile agricole şi culinare, într-un context economic şi politic din ce în ce mai dificil pentru micii producători.

Deşi, în prezent, nu există câte un ghid în fiecare sat din această zonă şi nici închirierea bicicletelor nu este accesibilă oriunde, persoanele interesate pot alege trasee pornind din localităţile care le oferă asemenea facilităţi.

Florentina Florescu, managerul proiectului „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”, a precizat că, pe viitor, doresc să facă în aşa fel încât în fiecare sat să existe câte un ghid, care să le spună turiştilor poveşti din zonele respective. Deocamdată, există peste tot panouri cu trasee şi cu informaţiile necesare.

Proiectul „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare -Olt” este implementat în perioada martie 2011 – mai 2015 de WWF – România, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu şi Ecotur Sibiu. Acesta este cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional de Mediu, şi are o valoare de 12.652.463 de lei. Mai multe informaţii se găsesc pe site-ul www.natura2000transilvania.ro.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase