Home » D:News » Toată apa din acest lac se scurge vara într-o groapă misterioasă. Cum este posibil acest fenomen foarte rar – VIDEO

Toată apa din acest lac se scurge vara într-o groapă misterioasă. Cum este posibil acest fenomen foarte rar – VIDEO

Toată apa din acest lac se scurge vara într-o groapă misterioasă. Cum este posibil acest fenomen foarte rar – VIDEO
Publicat: 07.05.2015
În munţii din statul american Oregon există un lac superficial care dispare în lunile secetoase de vară şi reapare iarna.

Se numeşte Lacul Pierdut (Lost Lake) şi dispare datorită unui fenomen neobişnuit, mai exact datorită unui tub de lavă prin care apa se scurge în sezonul secetos.

Aceste trăsături geologice apar atunci când lava încinsă se răceşte şi se întăreşte la suprafaţă, dar continuă să curgă sub această crustă.

Tunelul lăsat în urmă poate deschide o groapă în scoarţa pământului fie în urma unei erupţii, fie ca urmare a eroziunii. Astfel de tuburi de lavă pot fi găsite în centrul statului Oregon. Acestea variază în dimensiuni, ajungând chiar să semene cu tuneluri subterane similare celor săpate pentru reţelele de metrou.

Pe fundul Lacului Pierdut se află câteva astfel de tuburi care drenează apa din lac în timpul verii când cantitatea de precipitaţii este prea mică.

Lacul Pierdut s-a format în urmă cu 3.000 de ani când lava dintr-o aerisire vulcanică a blocat un râu.

Sursă: IFLScience

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase