Home » D:News » O fosilă descoperită într-o peşteră din România a dezlegat unul dintre marile mistere ale evoluţiei omului

O fosilă descoperită într-o peşteră din România a dezlegat unul dintre marile mistere ale evoluţiei omului

Publicat: 21.05.2015
O fosilă veche de 40.000 de ani a unui maxilar uman descoperită în România sugerează că oamenii şi neanderthalienii au continuat să se reproducă în Europa, după ce au intrat în contact în Orientul Mijlociu.

Testările ADN au arătat că genomul avea între 4,8 şi 11,3 la sută ADN de om de neanderthal. În mod obişnuit, între unu şi patru procente din genele omului modern provin de la neanderthalieni.

Omul de neanderthal este o sub-specie distant înrudită, dar genetic diferită de oamenii moderni numiţi Homo sapiens. Oamenii de ştiinţă cred că neanderthalieni au migrat din Africa în Europa şi posibil în Asia în urmă cu 50-60.000 de ani.

Paleontologul Qiaomei Fu este de părere că rezultatele ADN indică faptul că omul a cărui fosilă a fost descoperită într-o peşteră din judeţul Caraş-Severin ar fi avut neanderthalieni în copacul genealogic preţ de patru-şase generaţii.

Aceste concluzii îi fac pe cercetători să creadă că legăturile din Homo sapiens şi neanderthalieni nu s-au produs doar când s-au întâlnit în Orientul Mijlociu. Mai exact, cele două specii ar fi continuat să se amestece până la dispariţia oamenilor primitivi, în urmă cu aproximativ 39.000 de ani.

Un studiu realizat anul trecut de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford a arătat că oamenii moderni şi neanderthalieni au fost contemporani pentru circa 5.400 de ani. Acest lucru a demontat o ipoteză anterioară şi anume că homo sapiens i-au înlocuit pe neanderthalieni.

Maxilarul a fost descoperit de un grup de speologi din Timişoara, într-o peşteră din Munţii Anina, în februarie 2002.

Sursă: Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase