Home » D:News » Veste bună pentru iubitorii de ciocolată

Veste bună pentru iubitorii de ciocolată

Veste bună pentru iubitorii de ciocolată
Publicat: 18.06.2015
Consumul de ciocolată ar putea fi "asociat" cu un risc redus de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen care totuşi nu oferă nicio dovadă a unei legături directe între cacao şi bunăstarea arterelor, scrie AFP.

Consumul de ciocolata neagră a fost deja asociat în trecut, în mai multe studii, cu o sănătate cardiovasculară mai bună, dar nu a fost stabilită cu claritate nici o relaţie de la cauză la efect.

Pentru acest studiu, un grup de cercetători britanici s-au concentrat pe analiza corelaţiilor dintre consumul de ciocolată şi sănătatea cardiovasculară a unui grup de 25.000 de bărbaţi şi femei rezidenţi în Norfolk (estul Marii Britanii) în medie pe parcursul a unui deceniu.

Ei au pus în relaţie cantitatea de ciocolată pe care participanţii au declarat că o consumă, cu datele privind sănătatea cardiovasculară: nivelul colesterolului, apariţia accidentelor cardiace şi a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), etc.

Din observaţiile cercetătorilor reiese că din punct de vedere statistic, cei care au declarat un consum mai mare de ciocolată suferă mai puţin de boli cardiovasculare.

„Conform acestui studiu (…), un consum crescut de ciocolată de până la 100 de grame pe zi este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene şi de accident vascular cerebral (…)”, au declarat cercetătorii într-un articol publicat online în revista britanică de specialitate ‘Heart’.

Însă echipa condusă de profesorul Phyo Myint de la Universitatea din Aberdeen recunoaşte că cei care mănâncă mai multă ciocolată sunt în medie mai tineri, au mai puţină grăsime, sunt mai sănătoşi şi practică mai mult sport, scrie AFP.

Prin urmare, este posibil ca mai ales acest stil de viaţă decât ciocolata să facă din acest grup unul în care bolile cardiovasculare nu constituie o problemă majoră de sănătate.

De asemenea, cei care ştiu că sunt expuşi riscului de boli cardiovasculare pot avea tendinţa să limiteze consumul de ciocolată considerând că adoptă o dietă mai potrivită, au observat cercetătorii.

„Cu toate acestea, elementele acumulate prezentate în acest studiu sugerează că un consum ridicat de ciocolată ar putea fi asociat cu un beneficiu cardiovascular”, conchid cercetătorii.

Întrebat de AFP, nutriţionistul Arnaud Cocaul, de la spitalul parizian ‘Pitié Salpetriere’ a afirmat că este vorba despre un „studiu observaţional, cu toate limitele sale”. „Un producător industrial nu îl poate folosi ca argument pentru vânzări”, a mai declarat el.

Alt specialist parizian în nutriţie, Pierre Azam a subliniat la rândul său că acest tip de studiu nu oferă nici o certitudine în materie de sănătate publică”. El şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu „daunele” pe care acest tip de studiu le poate produce în rândul populaţiei, mai scrie AFP.

Sursa: Agerpres.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase