Home » D:News » Vaticanul a angajat experţi în tatuaje britanici. Ce sarcină au aceştia

Vaticanul a angajat experţi în tatuaje britanici. Ce sarcină au aceştia

Vaticanul a angajat experţi în tatuaje britanici. Ce sarcină au aceştia
Publicat: 25.06.2015
Vaticanul a angajat o echipă de experţi în tatuaje britanici pentru a restaura şi a curăţa cu ajutorul laserului unele dintre cele mai preţioase sculpturi şi picturi aflate în clădirile sale, informează dailymail.co.uk.

Multe dintre delicatele opere de artă aflate în Muzeele Vaticanului au nevoie de restaurare, după mai multe secole de poluare şi acumulări de microparticule. Graţie unor dispozitive cu laser, folosite pentru a îndepărta tatuajele nedorite, aceste opere de artă vor putea să îşi redobândească strălucirea de odinioară.

Compania Lynton Lasers, cu sediul în localitatea Holmes Chapel, din comitatul britanic Cheshire, a fost contactată recent de oficiali ai Sfântului Scaun şi a donat Muzeelor Vaticanului una dintre maşinile sale cu laser.

Dispozitivul curăţă sculpturile şi alte opere de artă prin emiterea unui flux intens de lumină pură şi concentrată, care este absorbită cu aviditate de culorile întunecate, aşa cum este cazul depunerilor poluante şi tatuajelor cu cerneală.

Fluxuri extrem de scurte de raze laser aproape de spectrul infraroşu dezmembrează particulele nedorite – murdărie, cerneală -, facilitând astfel îndepărtarea lor fără a vătăma suprafeţele operelor de artă sau, în cazul persoanelor tatuate, pielea acestora.

Firma britanică a primit mulţumiri speciale din partea unuia dintre colaboratorii apropiaţi ai papei Francisc, cardinalul Giuseppe Bertello, pentru faptul că a donat Muzeelor Vaticanului una dintre maşinile sale cu laser, denumită Compact Phoenix.

O ceremonie privată a fost organizată în acest scop în prestigioasa Pinacotecă de la Vatican, urmată de o vizită la ferma privată a papei Francisc.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase