Home » D:News » Paradoxul schimbărilor climatice: Gheţarii se topesc, însă Europa s-ar putea răci

Paradoxul schimbărilor climatice: Gheţarii se topesc, însă Europa s-ar putea răci

Publicat: 01.07.2015
Schimbările climatice încălzesc porţiuni enorme ale planetei, însă topirea gheţarilor ar putea duce la scăderea temperaturilor în Europa, reiese dintr-un nou studiu.

De-a lungul ultimilor 30 de ani, nivelul gheţarilor din mările care înconjoară Islanda şi Goenlanda, regiuni cheie care reglează clima Pământului, s-a redus semnificativ. Oamenii de ştiinţă susţin că această evoluţie va afecta circulaţia apei calde din zonele tropicale, slăbind curentul Golfului ceea ce ar putea duce la răcirea climei din vestul Europei.

”Pentru ca în Europa de Vest să fie cald, Oceanul Nord Atlantic trebuie să fie rece. Încălzirea care se poate observa acum în nordul Oceanului Atlantic are potenţialul de a rezulta în răcirea Europei de Vest”, susţine autorul cercetării, profesorul Kent Moore, de la Universitatea din Toronto.

Experţii susţin că topirea gheţarilor va afecta curenţii de convecţie (mişcări pe verticală a apei, determinate de inegalitatea densităţilor) prin reducerea nivelului apei reci, cu o densitate mai ridicată care curge către sud şi care alimentează curentul Golfului. Slăbirea acestui curent va duce la scăderii capacităţii sale de a încălzi atmosfera.

Sursă: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase