Home » D:News » Un matematician a descoperit formula unei relaţii de succes

Un matematician a descoperit formula unei relaţii de succes

Publicat: 03.07.2015
Dacă sunteţi suficient de norocoşi încât să fi găsit pe cineva cu care doriţi să vă petreceţi restul vieţii, probabil că vă întrebaţi cum să reuşiţi ”să trăiţi fericiţi până la sfârşitul vieţii”. Matematiciana Hannah Fry susţine că există o formulă pentru a desluşi acest mister.

Fry este de părere că cea mai bună metodă de a stabili dacă doi oameni pot avea o relaţie de lungă durată este determinarea gradului de negativism, respectiv pozitivism din cuplu.

În cartea ”Matematica iubirii”, cercetătoarea face referire la munca psihologului John Gottman şi a echipei sale. Ei au observat comportamentul a sute de cupluri vreme de mai mulţi ani, monitorizând expresiile faciale, bătăile inimii, tensiunea, conductivitatea pielii şi cuvintele pe care le foloseau unul faţă de celălalt.

Ei au arătat că interacţiunile pozitive sunt specifice cuplurilor ”cu risc scăzut”, în timp ce cuplurile cu risc ridicat au multă negativitate în interacţiuni.

”Într-o relaţie în care ambii parteneri se consideră fericiţi, comportamentul negativ este considerat neobişnuit”, spune Fry. Spre exemplu, o soţie ar presupune că dispoziţia proastă a soţului este cauzată de stresul de la muncă sau de o noapte albă.

”În relaţiile negative, însă, lucrurile stau pe dos”, atrage ea atenţia, adăugând că ”un comportament negativ este considerat o regulă”. Luănd acelaşi exemplu, într-un cuplu negativ, soţul ar presupune că proasta dispoziţie este ”tipică”, este o consecinţă a ”egoismului” soţiei sau a altor trăsături negative.

Formula creată de Fry alături de matematicianul James Murray poate prezice cât de pozitivă sau de negativă va fi o interacţiune dintr-un cuplu.

Pe scurt, ecuaţia ia în calcul cum se simte fiecare partener pe cont propriu, cum se simte alături de persoana iubită şi influenţa pe care aceasta o are.

Fry şi Muller au descoperit că factorul cel mai important este efectul pe care îl are partenerul. Dacă soţul va răspunde pozitiv sau va face o glumă, soţia va reacţiona tot pozitiv şi viceversa.

”Cele mai de succes relaţii sunt acelea în care există o toleranţă redusă pentru negativitate. În aceste relaţii, cuplurile îşi permit să fie nemulţumiţi şi lucrează constant împreună pentru a repara lucrurile mărunte, fără a le lăsa să se strângă şi să fie apoi exagerate peste măsură”, notează matematiciana.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase