Home » D:News » Gelurile antibacteriene ar putea fi nesănătoase

Gelurile antibacteriene ar putea fi nesănătoase

Gelurile antibacteriene ar putea fi nesănătoase
Publicat: 24.07.2015
Gelurile antibacteriene ar favoriza absorbţia în piele a bisfenolului A, un element de perturbare endocrină - arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Missouri (Statele Unite) şi publicat în Plos One. Gelurile hidroalcoolice ar putea fi aşadar dăunătoare pentru sănătate pe termen lung, relatează lepoint.fr.

Bisfenolul A, considerat perturbator endocrin şi interzis în toate ambalajele alimentare în Franţa începând din acest an, poate provoca şi o degradare a calităţii, dar şi a cantităţii spermei. Tot el ar fi şi cauza unor avorturi sau a unor forme de cancer. Studiul american adaugă că gelurile care ar trebui să asigure protecţia împotriva bacteriilor ar putea provoca iritaţii, alergii, dureri de cap, stări de greaţă, ameţeli şi, la copii, ebrietate.

Nu este prima oară că o cercetare atrage atenţia asupra efectelor negative ale gelurilor hidroalcoolice. Experţii arătaseră deja atenţia că folosirea regulată şi prelungită a agenţilor din acest tip de dezinfectant ar putea duce la o rezistenţă bacteriană. Asociaţia Sănătate-Mediu din Franţa, care reuneşte aproape 2.500 de experţi în probleme de sănătate, recomandă încă din 2013 prudenţă în utilizarea gelurilor antibacteriene, spunând că sunt preferabile apa şi săpunul. Ei remarcă totuşi că cele din spitale nu sunt afectate de toate aceste riscuri.

Sursă: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase