Home » D:News » Imaginea săptămânii surprinsă de camerele de înregistrare ale NASA

Imaginea săptămânii surprinsă de camerele de înregistrare ale NASA

Publicat: 30.08.2015
Aspectul neobişnuit al planetei Saturn din această fotografie este rezultatul folosirii unui filtru infraroşu în scopul determinării locaţiei eventualilor nori din atmosfera giganticei planete gazoase, cea de-a doua ca dimensiune din sistemul nostru solar, după Jupiter.

Această fotografie a fost realizată de camera cu unghi larg a sondei Cassini, fiind folosit un filtru foarte sensibil la lungimile de undă în infraroşu ce sunt absorbite de metan.

Metanul nu este un compus major din atmosfera lui Saturn, însă este prezent în suficientă cantitate pentru a influenţa modul în care lumina Soarelui este reflectată de diferiţi nori. În zonele mai întunecate se află nori la altitudini mai joase în atmosfera saturniană, unde există mai mult metan. Zonele luminoase reprezintă norii aflaţi la altitudini mai mari.

Sursa foto: NASA

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceşti nori de altitudine redusă se află în zone în care curenţii atmosferici de pe Saturn coboară, în timp ce norii de altitudini mai mari se află în regiuni în care curenţii atmosferici saturnieni urcă. Astfel de imagini pot contribui la alcătuirea unei hărţi a dinamicii atmosferice şi a circulaţiei curenţilor verticali pe Saturn.

Această fotografie a fost realizată de sonda Cassini de la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Saturn. Scala fotografiei este de 89 de kilometri/pixel.

Misiunea sondei Cassini este un proiect comun al NASA, ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi al Agenţiei Spaţiale Italiene.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase