Home » D:News » Proces inedit în SUA. Cine e proprietarul fotografiei de mai jos: maimuţa care şi-a făcut selfie sau fotograful căruia i-a fost furat aparatul

Proces inedit în SUA. Cine e proprietarul fotografiei de mai jos: maimuţa care şi-a făcut selfie sau fotograful căruia i-a fost furat aparatul

Proces inedit în SUA. Cine e proprietarul fotografiei de mai jos: maimuţa care şi-a făcut selfie sau fotograful căruia i-a fost furat aparatul
Publicat: 24.09.2015
Peta (People for the Ethical Treatment of Animals), asociaţie care luptă pentru drepturile animalelor, a depus marţi o plângere insolită, în numele unei maimuţe care şi-a făcut selfie-uri, susţinând că animalul este proprietarul imaginilor, şi nu fotograful al cărui aparat a fost utilizat.

Asociaţia, cunoscută pentru acţiunile sale împotriva hainelor de blană, a depus plângerea la tribunalul federal din San Francisco în numele lui Naruto, un macac de şase ani, declarând că animalul este „autorul şi proprietarul fotografiilor”, relatează miercuri 20minutes.fr.

„Argumentul nostru este simplu. Legea americană în privinţa drepturilor de autor nu interzice unui animal să deţină proprietate intelectuală şi, fiindcă Naruto a făcut fotografiile, drepturile asupra lor îi aparţin, la fel ca în cazul oamenilor”, afirmă Peta.

Fotografiile incriminate au fost făcute în 2011 pe insula indoneziană Sulawesi cu aparatul lui David Slater, specialist în imagini din natură. El a publicat un album cu fotografii, conţinând şi două selfie-uri făcute de Naruto. Şi editura Blurb din San Francisco este menţionată în plângere.

Dacă Peta obţine câştig de cauză, „ar fi prima oară când un animal ar fi declarat proprietar mai degrabă decât proprietate” şi că „un drept i-ar fi recunoscut unei fiinţe neumane, în afară de necesităţile primare ca hrana, adăpostul, apa şi îngrijirile veterinare”, afirmă asociaţia.

David Slater susţine că, dimpotrivă, el este proprietarul fotografiilor fiindcă el a instalat trepiedul fotografic. A lipsit însă câteva minute, descoperind la întoarcere că maimuţa apăsase pe declanşatorul aparatului foto.

Sursa: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase