Home » D:News » Dalai Lama trage un semnal de alarmă

Dalai Lama trage un semnal de alarmă

Dalai Lama trage un semnal de alarmă
Publicat: 21.10.2015
Două treimi dintre gheţarii tibetani sunt ameninţaţi cu dispariţia, până în 2050, din cauza modificărilor climatice, a avertizat marţi Guvernul tibetan în exil, reclamând să participe la Conferinţa de la Paris cu privire la încălzirea globală, relatează Reuters în pagina electronică.

Platoul tibetan, în care se află cea mai mare cantitate de ghiaţă de pe planetă – după cei doi Poli -, a înregistrat în ultimii 50 de ani o creştere a temperaturii cu 1,3 grade Celsius, de trei ori mai mare decât media mondială, a subliniat Guvernul într-un comunicat.

Tibetul, o regiune muntoasă în care altitudinea medie este de 4.000 de metri, este deosebit de vulnerabil la modificarea climei.

„Este necesar să protejăm platoul tibetan, nu doar pentru tibetani, ci pentru binele mediului şi sustenabilitatea planetei”, scrie Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, în exil.

„Tot atât de vital ca Arctica şi Antarctica, (platoul tibetan) este cel de-al treilea pol”, adaugă el.

Potrivit liderilor tibetani în exil, topirea gheţarilor ar putea elibera milioane de tone de carbon în atmosferă, accentuând şi mai mult încălzirea globală.

În bazinul hidrografic al fluviilor alimentate de gheţarii tibetani trăiesc aproximativ 1,3 miliarde de oameni.

Aproape 200 de ţări se reunesc la sfârşitul lui noiembrie, la Paris, în cadrul Conferinţei COP21 pe tema modificărilor climatice, cu scopul de a încheia un acord mondial care să limiteze creşterea la nivel mondial a temperaturii la două grade Celsius faţă de nivelul de dinainte de industrializare.

ONU speră ca reuniunea să se încheie cu un acord care să fie succesorul Protocolului de la Kyoto, la şase ani de la dezamăgirea provocată de eşecul Conferinţei de la Copenhaga.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase