Home » D:News » Statuia lui Lenin din Odessa a fost acaparată de cea a lui Darth Vader – VIDEO

Statuia lui Lenin din Odessa a fost acaparată de cea a lui Darth Vader – VIDEO

Publicat: 27.10.2015
Una dintre pieţele oraşului ucrainean Odessa este de acum înainte gazda unei opere de artă mai puţin obişnuite: o statuie ce îl reprezintă pe Darth Vader, binecunosctul personaj din seria cinematografică Star Wars. Figura acestuia a înlocuit-o pe cea a liderului comunist Vladimir Ilici Lenin, însă nu definitiv.

Opera de artă îi aparţine sculptorului Alexander Milov, cunoscut pentru lucrările sale de artă extravagante. Statuia lui Darth Vader este plasată în faţa unei fabrici părăsite, fiind prima de acest gen din lume.

Inaugurarea sculpturii a fost făcută pe 23 octombrie, cu scopul de a întâmpina apariţia celui mai nou film din seria amintită: Star Wars Episode VII: The Force Awakens. De asemenea, Milov a realizat statuia pentru a susţine „Legea decomunizării”, votată de Parlamentul ucrainean în luna aprilie a acestui an şi care are ca obiectiv principal îndepărtarea simbolurilor comuniste din spaţiul public.

Personajul nu a fost ales în mod întâmplător pentru fi reprezentat sub forma unei statui: un ucrainean s-a înscris anul trecut pe lista alegerilor parlamentare cu numele Darth Vader. Iniţiativa a fost preluată de unii contracandidaţi, care au aplicat sub masca unor caractere precum Yoda sau Chewbacca.

Alexander Milov speră că statuile liderilor marcanţi din istoria URSS-ului să nu fie în totalitate distruse, propunând crearea unui parc, unde toate acestea să poată fi expuse publicului. Ideea sculptorului are ca scop păstrarea pentru posteritate a imaginii uneia dintre perioadele istoriei ucrainenilor.

Sursa foto: Hepta

Sculptura întruchipându-l pe Darth Vader păstrează conceptul enunţat de Milov. Astfel, statuia personajului din Star Wars a înlocuit-o pe cea a lui Lenin, fără ca aceasta din urmă să fie distrusă. Sculptorul ucrainean nu a făcut decât să întărească structura statuii şi să ataşeze casca şi capa caracteristice personajului creat de George Lucas. De asemenea, în interiorul statuii a fost adăugat un router Wi-Fi, pentru a aminti trecătorilor faptul că oamenii nu pot controla ce amintiri vor rămâne întipărite în mentalul colectiv.  

Sursa: BBC

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase