Home » D:News » Prima schiţă desenată de Brâncuşi pentru Coloana Infinitului va fi expusă, în premieră. Unde s-a aflat până acum

Prima schiţă desenată de Brâncuşi pentru Coloana Infinitului va fi expusă, în premieră. Unde s-a aflat până acum

Prima schiţă desenată de Brâncuşi pentru Coloana Infinitului va fi expusă, în premieră. Unde s-a aflat până acum
Publicat: 27.10.2015
Prima schiţă desenată de Constantin Brâncuşi pentru Coloana Infinitului, în 1937, va fi expusă, în premieră, la Muzeul de Artă din Timişoara în cadrul evenimentului Art Encounters, fotografia cu schiţa făcând parte din arhiva fiicei inginerului care a coordonat construcţia monumentului.

Potrivit unui comunicat transmis, luni seară, de organizatorii expoziţiei ”Şiruri secvenţiale” de la Muzeul de Artă din Timişoara, din cadrul Art Encounters, prima schiţă desenată de Constantin Brâncuşi pentru Coloana Infinitului va fi prezentată public pentru prima dată la Timişoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Datând din august 1937, schiţa monumentului este desenată în cerneală pe o fotografie ce are pe fundal viitorul amplasament din Târgu Jiu. În schiţa respectivă, Coloana Infinitului are cu trei elemente mai puţin decât în realitate.

”Fotografia de mărime mică (9×6 cm) este parte din arhiva doamnei Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, autorul concepţiei tehnice şi coordonatorul construcţiei coloanei monumentale. Schiţa, dăruită inginerului, a fost păstrată în familie împreună cu corespondenţa din timpul construcţiei monumentului dintre inginer şi sculptorul care se afla la Paris. Imaginea, mărită, a fost reprodusă de nenumărate ori, dar fotografia originală cu schiţa nu a fost niciodată expusă în public, deşi a mai fost solicitată la expoziţii în ţară sau străinătate încă din anii `70 când Ministerul Culturii nu a aprobat trimiterea acesteia peste hotare”, se arată în comunicatul citat.

Constantin Brâncuşi şi-a dorit încă din 1907 să realizeze monumente de mari dimensiuni. Astfel, coloane fără sfârşit brâncuşiene au fost cioplite în lemn încă din 1917, dar proiectul avea să devină o realitate doar în 1938, la Târgu Jiu.

”Brâncuşi a fost preocupat de locul în care urma să fie plasată coloana şi a găsit că locul potrivit era un platou în partea de răsărit a oraşului Târgu Jiu pe care sculptorul l-a numit Târgul fânului. La sfârşitul lui iulie 1937, l-a convocat pe inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan să-i arate locul. Inginerul a fixat pe peliculă imaginea pieţei care avea să constituie fondul schiţe originale a Coloanei Infinitului de la Târgu Jiu, desenată de mâna sculptorului, aceasta devenind prima imagine a coloanei situată în propriul ei cadru”, se mai arată în comunicat.

Între 3 şi 31 octombrie, la Timişoara are loc evenimentul Art Encounters, în cadrul căruia peste o sută de artişti îşi expun lucrările în 17 locuri diferite, între care Muzeul de Artă, Memorialul Revoluţiei, Sinagoga din Cetate, Halele Timco sau Cazarma U.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase