Home » D:News » ALARMANT! Două treimi din populaţia mondială sub 50 de ani suferă de această boală incurabilă

ALARMANT! Două treimi din populaţia mondială sub 50 de ani suferă de această boală incurabilă

ALARMANT! Două treimi din populaţia mondială sub 50 de ani suferă de această boală incurabilă
Publicat: 30.10.2015

Două treimi din populaţia mondială în vârstă de până la 50 de ani are herpes, un virus extrem de contagios, care provoacă inflamaţii dureroase în jurul gurii şi în zona genitală, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), miercuri, în primul ei raport de estimare globală a prevalenţei bolii.

Peste 3,7 miliarde de oameni în vârstă de până la 50 de ani suferă de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), pe care îl contractează de obicei în copilărie, potrivit studiului OMS, citat de Reuters.

Alte 417 milioane de persoane cu vârste cuprinse în intervalul 17 – 49 de ani au contractat o altă formă a virusului, HSV-2, care cauzează herpes genital.

HSV-1, de obicei, provoacă mai degrabă ulceraţii bucale, dar, în ultimii ani, a început să provoace şi infecţii genitale, în principal în ţările bogate.

Acest lucru se întâmplă deoarece igiena mai bună din ţările bogate determină o scădere a ratei de infectare cu HSV-1 în copilărie, expunându-le pe persoanele tinere în faţa riscului de contractare a virusului prin intermediul sexului oral, după ce acele persoane devin active din punct de vedere sexual.

HSV-2 poate să sporească riscul de infectare şi răspândire a HIV, virusul care cauzează SIDA. Deocamdată, se cunosc puţine lucruri despre asocierea dintre HSV-1 şi HIV/SIDA, însă cercetătorii ştiu deja că această formă a virusului herpetic poate să determine o serie de complicaţii medicale grave, precum encefalită.

„Trebuie să accelerăm dezvoltarea unor vaccinuri contra virusului herpes simplex, iar, dacă un vaccin conceput pentru a preveni infectarea cu HSV-2 va preveni de asemenea HSV-1, atunci vom obţine beneficii nesperate”, a declarat Sami Gottlieb, ofiţer medical în cadrul OMS.

Nathalie Broutet, care deţine aceeaşi funcţie în cadrul OMS, a dezvăluit faptul că cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite şi de la companii farmaceutice precum GlaxoSmithKline (GSK) au efectuat o serie de teste pentru a stabili tipul de vaccin care ar trebui produs – unul terapeutic sau unul preventiv.

Sami Gottlieb spune că GSK a abandonat în trecut testele clinice pentru un anumit vaccin, după ce a descoperit că produsul respectiv nu era eficient împotriva HSV-2, deşi a prezentat o anumită eficienţă contra HSV-1.

Mai multe teste de fază 1 şi de fază 2 sunt în derulare pe plan mondial. Compania Gonocea Biosciences a renunţat de curând la experimentele pentru un vaccin contra pneumoniei, în favoarea unui studiu ce a oferit deocamdată rezultate mult mai promiţătoare şi care vizează herpesul genital.

Dintre cele opt forme cunoscute de virus herpes simplex, HSV-1 şi HSV-2 sunt cele mai frecvente. Herpesul nu se vindecă, boala fiind deocamdată incurabilă.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase